Griep

De griep is één van de bekendste ziekten in Nederland. Dit komt doordat het een ziekte is die je relatief makkelijk op loopt, maar waar je ook weer snel van hersteld bent. Bij een griep is er sprake van een infectie van de luchtwegen, waardoor je last van bepaalde gezondheidsklachten krijgt.

In dit artikelen vertellen we jou alles over de griep. Wat is de griep exact? Wat zijn de klachten? Wat zijn de symptomen? Zijn er behandelingen voor mogelijk? En hoe kan je voorkomen dat je de griep krijgt? Op dergelijke vragen geven wij hieronder een uitgebreid antwoord.

Wat is griep?

In de volksmond wordt al snel geroepen dat iemand last van de griep heeft. In de basis is dat echter niet zo, aangezien een verkoudheid op veel vlakken op een griep kan lijken. Het is daardoor niet in alle gevallen zo dat er sprake van een griep is; in veel gevallen kan het ook ‘slechts’ een verkoudheidje zijn.

Griep wordt ook wel eens influenza genoemd; deze benaming komt voort uit de benaming van het virus die griep kan veroorzaken. Dit virus heet namelijk de influenzavirus. Dit virus zorgt voor een infectie aan de luchtwegen, waardoor specifieke gezondheidsklachten optreden.

Overigens heeft jaarlijks zo’n 5 tot 10 procent van de wereldbevolking last van influenza. Gelukkig heeft de griep niet al te ernstige gevolgen tot gevolg. Maar, jaarlijks zorgt de griep toch voor maximaal 5 miljoen zieke mensen. Hierbij gaan tussen de 250.000 en 500.000 zelfs dood aan de griep. Het is derhalve een ziekte die absoluut niet onderschat mag worden.

Deze onderschatting ligt echter op de loer, aangezien een verkoudheidje op de griep lijkt. In de meeste gevallen is er daarom sprake van een verkoudheidje in plaats van de griep.

De meeste mensen hebben maximaal een week last van de griep. Mocht je veel langer last van de griep blijven houden, is een bezoek aan de huisarts aan te raden. Wellicht speelt er meer op de achtergrond.

Hoe krijg je griep?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, wordt de griep veroorzaakt door een virus. Je kan de griep dus oplopen door het griepvirus in te ademen. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld met iemand staat te praten die de griep heeft. Op die manier kan de griep makkelijk overgedragen worden.

Het virus zit overigens ook in snot, slijm en spuug. Als je de griep hebt, is het dus ook af te raden om in de richting van andere mensen te niezen. Op die manier kan je hen namelijk ook aan de griep helpen; dat is uiteraard niet wenselijk.

Wat zijn de symptomen?

Denk je last van de griep te hebben? In dat geval moeten de onderstaande symptomen je bekend voorkomen. Deze symptomen zijn namelijk inherent aan de griep:

  • Gevoel van zwakte
  • Een vermoeid gevoel
  • Koorts
  • Koude rillingen
  • Hoesten
  • Keelpijn
  • Slechte eetlust
  • Snel buiten adem zijn
  • Niet goed kunnen slapen
  • Hoofdpijn
  • Stijve en pijnlijke ledematen
  • Spierpijn
  • Rood neus- en/of keelslijmvlies
  • Verkoudheidssymptomen, zoals een loopneus en snotteren.

Mocht je van deze symptomen last hebben, is het noodzakelijk om rust te nemen. Daarover lees je meer onder het kopje ‘behandelingen’.

Behandelingen

De griep wordt veroorzaakt door een virus. Een kenmerk van een virus is dat antibiotica hier niet tegen helpt. Er is dus in feite geen wetenschappelijke behandeling tegen griep. Maar, je kan wel aan je eigen weerstand werken, waardoor de kans op de griep kleiner wordt. Volg daarom onderstaande tips nauwlettend op:

  • Neem voldoende rust. Lig bij voorkeur de gehele dag op de bank of in bed. Rust is het sleutelwoord bij griep.
  • Raak zo min mogelijk je neus en mond aan. Dit is namelijk een baken van bacteriën; die wil je zoveel mogelijk vermijden gedurende de griep.
  • Drink voldoende water. Door het drinken van water, wordt je lichaam gezuiverd. Dit kan helpen bij het herstellen van de griep.
  • Ga niet sporten. Als je last van de griep hebt, heb je een verzwakt en/of vermoeid gevoel. Het is derhalve absoluut niet aan te raden om te gaan sporten.
  • Was regelmatig je handen. Dit geeft niet alleen een verfrissend gevoel, maar is ook goed voor de bacteriën op je handen. Bij de griep heb je namelijk een lage weerstand, waardoor andere bacteriën ook een gevaar voor je op kunnen leveren.

Met name de eerste tip is ongelooflijk belangrijk. Door de griep krijg je namelijk een lusteloos en verzwakt gevoel in je hele lichaam. Je spieren kunnen pijn gaan doen en je kan veel last krijgen van je hoofd, keel en overige lichaamsdelen. Het nemen van rust is dan ook absolute noodzaak. Onderschat dit niet.

Als je voldoende rust neemt, is de kans op snel herstel een stuk groter. Zorg er daarom voor dat je voldoende rust neemt als je de griep hebt. Let daarbij tevens op de andere tips die je hierboven hebt kunnen lezen.

Risicogroepen

Voor sommige mensen is het raadzaam om goed op de hoede te zijn voor de griep. De griep kan namelijk voor andere ziekten zorgen. De volgende groepen vormen hier een risico voor:

  • Mensen die weinig weerstand hebben door de inname van andere medicijnen of chemo therapie.
  • Mensen die 60 jaar of ouder zijn.
  • Mensen die last van hart- en vaatziekten hebben
  • Mensen met een longziekte
  • Mensen die last van diabetes hebben
  • Mensen met een nierziekte

Griepepidemie

Het is regelmatig in het nieuws de laatste jaren; de heftige griepepidemieën in ons landje. Men spreekt van een griepepidemie als zestig op de honderdduizend mensen last van de griep hebben. Als we naar de laatste jaren kijken, zien we continue een griepepidemie die wekenlang duurt. Dit geeft aan dat er wekenlang zestig op de honderdduizend mensen last van de griep hebben.

In normale tijden heeft ongeveer dertig op de honderdduizend mensen last van de griep. Dat zijn normale cijfers, aangezien de griep door een virus veroorzaakt wordt. Dit virus is altijd wel ergens te bevinden, waardoor er altijd wel iemand griep heeft.

Overigens kunnen wetenschappers de griepepidemie inschatten. Onderzoek heeft namelijk laten zien dat populaire mensen ongeveer 2 weken eerder last van de griep krijgen dan bijvoorbeeld kluizenaars of muurbloempjes.

Deze wetenschappers kunnen daardoor een griepepidemie in een stad voorspellen door simpelweg te kijken naar de hoeveelheid mensen met veel vrienden.

De griepepidemie is niet al te gevaarlijk voor de Volksgezondheid. Toch kan het erg vervelend zijn. Dat was te merken in de eerste jaren van 2019. Toen waren bijvoorbeeld veel leraren ziek, waardoor sommige klassen naar huis werden gestuurd. Voor deze klassen waren er geen leraren meer beschikbaar. Voor de continuïteit van ons land is het dan ook belangrijk dat een eventuele griepepidemie zo kort mogelijk duurt.