Het krijgen van een baby is, naar zeggen, één van de mooiste dingen ter wereld. Zo niet het mooiste. Toch zijn er vele situaties denkbaar waarbij het absoluut niet de bedoeling is om zwanger te worden c.q. een kind te krijgen. In dat geval biedt anticonceptie uitkomst.
Op sommige onderwerpen rust in Nederland een taboe. Dat komt wellicht deels doordat we een beetje oppervlakkig en …. Zijn. Toch is het belangrijk om voldoende informatie te hebben over anticonceptie. Het op de juiste manier gebruiken van anticonceptie middelen kan je namelijk een hoop ellende besparen.
Door de jaren heen zijn er ongelooflijk veel verschillende anticonceptie middelen op de markt gekomen. Hierdoor kan je door de bomen het bos niet meer zien. Gelukkig bieden wij daarvoor uitkomst. In dit artikel kan je alle informatie over anticonceptie vinden. Bovendien hebben we de verschillende voorbehoedsmiddelen op een rijtje gezet en verder uitgewerkt.
Allereerst kijken we naar de vraag: wat is anticonceptie?
Wat is anticonceptie?
In feite is anticonceptie een verzamelnaam voor alle middelen om een zwangerschap te voorkomen. In dure woorden wordt dit ook omschreven als het ‘voorkomen van de bevruchting van de eicel door de zaadcel of de innesteling van de bevruchte eicel’.
Het doel van anticonceptie is in ieder geval om een zwangerschap te voorkomen. Daarbij is het van belang dat de gezondheid, van beide partijen, niet in het gedrang komt. Nadat er gestopt is met anticonceptie middelen, moet een vrouw weer op een (natuurlijke) manier zwanger kunnen raken.
Naast bovenstaande werking hebben sommige voorbehoedsmiddelen nog een andere functie; het voorkomen van seksueel overdraagbare aandoeningen, ook wel Soa’s genoemd. Dit biedt uitkomst wanneer één van beiden bijvoorbeeld geen soa-test heeft gedaan. Voor de zekerheid kan je jezelf dan beschermen tegen een soa door anticonceptie middel(en) te gebruiken.
Welke soorten anticonceptie zijn er?
We gaven eerder al aan dat er tegenwoordig vele soorten anticonceptie middelen verkrijgbaar zijn. Deze anticonceptiemiddelen zijn onderverdeeld in verschillende categorieën:
- Anticonceptie pil
- Anticonceptie ring
- Anticonceptie pleister
- Spiraaltje
- Barrière methoden
- Prik pril
- Anticonceptie staafje
- Sterilisatie
Hieronder kan je per anticonceptie middel meer informatie vinden.
Anticonceptie pil
De anticonceptie pil is verreweg het meest gebruikte middel in Nederland. Deze pil zit boordevol hormonen, welke zorgen voor de bescherming van de eicel. Met andere woorden: de eicel kan door deze hormonen niet vrijkomen. Bovendien zorgen de pillen ervoor dat de baarmoederhals beschermd worden tegen zaadcellen; het slijm in de hals wordt dikker door de hormonen.
Bij een anticonceptie pil komen vele zaken om de hoek kijken. Je moet de pil bijvoorbeeld elke dag slikken. Ben je dit een keer vergeten en heb je daarna onbeschermde seks gehad? Dan is het slikken van een morning after pil aan te raden.
Als je met het slikken van de pil wilt beginnen, moet je een recept van de huisarts hebben. De huisarts kan op basis van jouw informatie en jouw lichaam bepalen welke pil het beste is. De pil werkt dan als volgt:
- Een strip van pillen bestaat uit 21 pilletjes
- Je neemt elke dag 1 pilletje in
- Na drie weken kom je in de stopweek; in die week wordt je ongesteld
- In de stopweek ben je ook beschermd tegen zwangerschap
Zoals we al zeiden bestaan er vele soorten anticonceptie pillen. We zullen je alle medische kennis besparen; voor het beste advies moet je sowieso een afspraak bij de huisarts maken.
Anticonceptie ring
Je kan er ook voor kiezen om een anticonceptie ring te laten plaatsen. Het inbrengen van deze ring is vergelijkbaar met een tampon; je brengt deze zachte en flexibele ring in je vagina. Je voelt de ring niet en deze kan er ook niet zomaar uit vallen.
Het is bij dit middel noodzakelijk om elke maand een nieuwe ring te plaatsen. Als de ring 3 weken lang in je vagina heeft gezeten, moet je de ring eruit halen. In die tussenliggende week vindt de stopweek plaats; na deze stopweek kan je weer een nieuwe ring plaatsen.
Het plaatsen van de anticonceptie ring klinkt overigens enger dan dat het is. Je kan deze ring met je handen plaatsen, maar je kan ook een bijgeleverde applicator gebruiken.
Een nadeel van de anticonceptie ring is echter dat je een groter risico loopt op vaginale schimmelinfectie.
Let op: Met deze ring kan je gewoon douchen, sporten en zwemmen.
Anticonceptie pleister
Heb je geen zin om dagelijks aan je anticonceptie te denken? Wil je daarbij echter wel controle over je menstruatie hebben? In dat geval biedt de anticonceptie pleister uitkomst. Deze pleister wordt in Nederland onder de naam ‘Evra’ verkocht.
Het kenmerk van deze pleister is dat ze dun, huidkleurig en flexibel zijn. Je moet de pleister op een gezond stukje huid van je rug, bovenarm, buik of billen plakken. Dit stukje moet schoon en droog zijn voordat je de pleister aanbrengt.
Op het moment dat je de pleister aangebracht hebt, kan je deze 3 weken laten zitten. Vervolgens haal je de pleister er van af en is de stopweek begonnen. Na de stopweek breng je weer een nieuwe pleister aan.
De pleister brengt bepaalde stoffen over naar je bloed. Maar, daarnaast brengt de pleisters ook hormonen in je lichaam. Deze hormonen zorgen ervoor dat de eierstokken geen eicel meer af kunnen geven; hierdoor ben je beschermd tegen een zwangerschap.
Let op: Met deze pleister kan je gewoon douchen, sporten en zwemmen.
Let op: Als de pleister los laat, moet je binnen 24 uur een nieuwe pleister plakken.
Let op: Als je zwaarder dan 90 kilo bent, kan de pleister niet optimaal functioneren.
Spiraaltje
Een veel gekozen anticonceptie middel is het spiraaltje. Dit spiraaltje wordt door de huisarts, een gynaecoloog of verloskundige via je vagina in je baardmoer aangebracht. Dit spiraaltje kan vervolgens 5 tot 10 jaar in je baardmoeder blijven zitten en beschermd je tegen zwangerschappen.
Met een spiraaltje is het niet mogelijk om zelf je menstruatie te regelen. Je bent overgeleverd aan het spiraaltje. Overigens zijn er twee verschillende soorten spiraaltjes: een koperspiraal en een hormoonspiraal.
Het koperspiraaltje bevat geen hormonen en kan je 5 tot 10 jaar lang beschermen.
Een hormoonspiraaltje bevat wel hormonen en kan je zo’n 5 jaar lang beschermen.
Vele meiden en vrouwen kiezen voor een spiraaltje, omdat je hierbij geen omkijken naar je anticonceptie hebt. Het spiraaltje zit in je baarmoeder en blijft daar voor lange tijd zitten. Dit geeft rust en een veilig gevoel.
Let op: Het inbrengen van het spiraaltje kan als pijnlijk ervaren worden.
Barrière methoden
Barrière methoden is in feite een verzamelnaam voor verschillende voorbehoedsmiddelen. Onder deze verzamelnaam vallen onder andere de condoom, het vrouwencondoom en pessarium.
Deze voorbehoedsmiddelen beschermen je tegen een soa, brengen geen hormonen met zich mee en dienen als anticonceptie middel.
Let op: bij de barrière methoden heb je geen 100% zekerheid. Een condoom kan bijvoorbeeld scheuren of van slechte kwaliteit zijn. Koop daarom altijd producten van bekende en gerenommeerde merken.
Prik pil
Een ander soort anticonceptie middel is de prik pril. Dit is een behoorlijk betrouwbare variant. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt hierbij anticonceptie je middel in gebracht door middel van een prik. Een arts kan dit voor je doen en dankzij deze prik ben je voor 12 weken lang beschermd tegen een zwangerschap.
De prik zorgt ervoor dat de zaadcellen moeizaam door de baarmoederhals komen. Bovendien vindt er geen eisprong meer plaats door deze prik.
Een nadeel van de prik pil is dat je geen invloed op je menstruatie hebt. Zo is er geen stopweek en kan je de menstruaties ook niet uitstellen of overslaan. Ook kan de prik voor langdurende bloedingen zorgen.
Maar, het belangrijkste voordeel is dat je maar een paar keer per jaar naar je anticonceptie om hoeft te kijken.
Anticonceptie staafje
Ben je op zoek naar een langdurige bescherming tegen een zwangerschap? Dan zit je met een anticonceptie staafje goed; dit staafje beschermt je 3 jaar lang tegen zwangerschappen.
Dit staafje wordt aangebracht in je bovenarm en geeft continue een minieme hoeveelheid hormonen aan je lichaam af. Overigens is het staafje volledig onzichtbaar.
Maar, bij deze vorm van anticonceptie is er geen sprake van een stopweek. Hierdoor heb je zelf geen invloed op uitstel van de menstruatie.
Let op: het staafje moet door een arts of andere expert geplaatst worden. Na 3 jaar dient de arts het staafje er weer uit te halen en een nieuw staafje te plaatsen.
Sterilisatie
De meest ingrijpende vorm van anticonceptie is sterilisatie. Hiervoor kies je als je zeker weet dat je nooit meer kinderen wilt. Door de sterilisatie blijf je namelijk voor altijd onvruchtbaar.
Bij de sterilisatie van een man worden de zaadleiders van de man doorgesneden. Hierdoor kunnen er geen zaadcellen meer doorheen en kan de man dus ook geen vrouw meer bevruchten.
Bij de sterilisatie van een vrouw worden de eileiders afgesloten. Deze afsluiting zorgt ervoor dat de eicellen niet meer bereikt kunnen worden door het sperma.
Let op: neem de keuze voor een sterilisatie overwogen. Deze ingreep kan je namelijk niet meer terugdraaien. Anno 2019 bestaan er vergelijkbare tijdelijke ingrepen, welke hetzelfde effect sorteren. Raadpleeg je huisarts voor meer informatie.
Slotwoord
Na het lezen van dit artikel ben je volledig op de hoogte van alle verschillende anticonceptie middelen. Als je geen zwangerschap op wilt lopen, is het belangrijk om gebruik te maken van één van de anticonceptie middelen. Vergelijk de verschillende varianten met elkaar en laat je goed adviseren door je huisarts.