Welke vitamine is waarvoor bedoeld

Vitamines zijn essentieel voor het behoud van een goede gezondheid, bij een te kort aan vitamines kunnen klachten ontstaan als vermoeidheid, haaruitval, breekbare nagels, droge huid en nog veel andere klachten. Er zijn 13 soorten vitamines onder verdeeld in 2 groepen. Water oplosbare vitamines en vet oplosbare vitamines. Welke vitamine is waarvoor bedoeld, maar nog belangrijker welke vitamine zit in welk product.

Je hebt 9 vitamines welke water oplosbaar zijn en 4 vitamines zijn vet oplosbaar. De water oplosbare vitamines zijn: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12. De vet oplosbare vitamines zijn A, D, E en K. De water oplosbare vitamines moet je dagelijks aanvullen omdat je lichaam ze niet vast houdt. De 4 vet oplosbare vitamines worden wel in je lichaam opgeslagen.

De hoeveelheid vitamines die je nodig hebt is per persoon verschillend. Leeftijd, zwangerschap en ziekte zijn daarbij van invloed.

Vitamine A

Vitamine A is goed voor de werking van je immuunsysteem. Verder is vitamine A goed voor de huid, haar en tandvlees en ter voorkoming van nachtblindheid. Deze vitamine zit in vis, lever, melkproducten ( vla, yoghurt ) halvarine en margarine.

Vitamine B1

Lang heeft men gedacht dat er maar 1 vitamine B bestond. Er blijken verschillende soorten vitamines B te zijn die gedeeltelijk van elkaar afhankelijk zijn.

Vitamine B1 zorgt voor de verbranding van koolhydraten. Hierdoor krijgt je lichaam energie. Bij een tekort krijg je last van vermoeidheid, depressiviteit en een gebrek aan eetlust. B1 zit vooral in varkensvlees, graanproducten en peulvruchten.

Vitamine B2

Vitamine B2 is voor een goede werking van de spijsvertering. Ook houdt het je haren en je huid gezond. B2 komt voor in melkproducten, vlees, groente, fruit en graanproducten. Een tekort aan vitamine B2 is zeldzaam.

Vitamine B3

Vitamine B3 zorgt ervoor dat je lichaam energie haalt uit suiker, eiwit en vet. Ook zorgt het voor de werking van je zenuwstelsel. Ook de huid blijft gezond door het gebruik. B3 zit in vlees, groente, fruit, graanproducten, vis en noten. Een tekort hiervan komt niet veel voor.

Vitamine B5

Vitamine B5 zul je niet snel een tekort van hebben omdat deze in bijna alle voedingsmiddelen zitten. Vitamine B5 zorgt ervoor dat je lichaam eiwitten, koolhydraten en vetten kan afbreken. Ook is het goed voor de aanmaak van antistresshormonen en afweerstoffen.

Vitaminen B6

B6 is belangrijk voor je spijsvertering en weerstand. Ook helpt het bij de aanmaak van rode bloedcellen, onmisbaar voor je zenuwstelsel en het houdt je geslachtshormonen in evenwicht. Bloedarmoede en huidproblemen zijn de symptomen van een tekort aan Vitamine B6. Deze vitamine haal je vooral uit vlees, vis, ei, peulvruchten, aardappels en volkoren producten.

Vitamine B8

Vitamine B8 stimuleert de aanmaak van vetzuren, daarnaast houdt het je haar en huid gezond. B8 is te vinden in eieren, melk, soja, noten, chocolade en bloemkool. Een tekort aan Vitamine B8 komt niet veel voor.

Vitamine B11 ( foliumzuur )

Vitamine B11 is meer bekend als foliumzuur. Een belangrijke stof voor de aanmaak van bloed en DNA materiaal. Bovendien beschermt het tegen hart en vaatziekten.

Zwangere vrouwen wordt ook aangeraden om extra foliumzuur te slikken, dat vermindert de kans op een kindje met een open ruggetje. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot vermoeidheid, verminderde eetlust, gewichtsverlies en geheugenverlies. B11 zit voornamelijk in groene groenten, fruit en volkoren producten.

Vitamine B12

Vitamine B12 is alleen aanwezig in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst zoals vlees en zuivel. Deze vitamine is goed voor je zenuwstelsel en nodig voor de productie van rode bloedcellen.

Vooral oudere mensen kampen met een tekort aan Vitamine B12, dit leidt tot geheugenproblemen.

Vitamine C

Vitamine C is goed voor je weerstand. Je houdt er ook gezonde tanden, botten en bloedvaten mee en het vertraagt het verouderingsproces. Groente, fruit en aardappels bevatten het meeste vitamine C.

Sinaasappels en kiwi bevatten veel meer vitamine C dan bijvoorbeeld een appel. Heb je wondjes die slecht genezen of ben je vaak verkouden slik dan extra vitamine C.

Vitamine D

Zonlicht is een belangrijke bron van Vitamine D. Ongeveer 75% van je dagelijkse hoeveelheid wordt aangemaakt door de zon. De overige 25% komt uit voeding van dierlijke afkomst. Deze voedingsmiddelen bevatten overigens niet veel vitamine D. Een uitzondering hiervoor zijn vette vissoorten ( paling, zalm en makreel ). In Nederland wordt vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak en braadproducten.

Een tekort aan vitamine is veel voorkomend. Dit kan leiden tot botontkalking, uit onderzoek is gebleken dat een tekort aan vitamine D ook een rol speelt bij het ontstaan van bepaalde soorten kanker, hart en vaatziekten en diabetes.

Mensen ouder als 50 wordt geadviseerd om extra vitamine D te slikken omdat de huid niet goed in staar meer is om vitamine D aan te maken. Het zelfde geldt voor mensen met een getinte of donkere huid. Kinderen jonger dan 3 hebben ook extra vitamine D nodig omdat de huid nog niet voldoende ontwikkeld is om deze vitamine aan te maken. Zwangere vrouwen gebruiken in de regel ook extra vitamine D.

Vitamine E

Vitamine E houdt de huid, zenuwen, spieren, rode bloedcellen en het hart gezond. Ook helpt het om hart en vaakziekten te voorkomen. Deze vitamine zit in planaardige olie, noten, graanproducten, muesli en sesamzaad. Ernstige verschijnselen van vitamine D zijn zeer zeldzaam.

Vitamine K

Vitamine K is vooral goed voor de bloedstolling. De meeste vitamine K wordt in je dikke darm aangemaakt. In broccoli en spinazie zit ook vitamine K.

Kinderen die borstvoeding krijgen hebben de eerste drie maanden dagelijks 150 microgram vitamine K nodig. Volledige zuigelingenvoeding bevat al voldoende vitamine K.

Conclusie.

Voor iedereen zijn vitamines gezond, bedenk wel dat iemand van 80 niet hetzelfde nodig heeft als een persoon van 35. Daarnaast heb je nog een verschil in vitamines en doseringen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen die zwanger zijn en vrouwen die hun kind de borst geven. Het ligt dus erg gecompliceerd welke dosering je nodig hebt en wat gezond is voor je lichaam. Let altijd op signalen van je lichaam, deze zijn een eerste indicatie of je genoeg of een tekort hebt aan vitamines.