Koffie is misschien wel het meest gedronken drankje wat we in Nederland hebben. Een lekkere kop koffie bij het ontbijt om goed wakker te worden, in de pauze als je op je werkt bent of misschien wel tijdens je werkzaamheden nog een kop koffie. Na het eten tijdens het televisie kijken in de avond nemen we er meestal ook nog 1 of 2 koppen koffie. De echte koffiedrinkers drinken het de hele dag door. Bij veel mensen loopt het aantal koppen koffie dus de hoeveelheid koffie die er gedronken wordt flink op.
Koffie drinken is niet ongezond, drink je echter heel veel koffie dan zitten er wel degelijk nadelen aan de hoeveelheid koffie die je drinkt. Dan rijst de vraag naar boven hoeveel koffie dan nog gezond is om te drinken. Kun je blijven genieten van je koffie of is het beter om wat minder koffie te drinken? We hebben het voor je onderzocht wat nu precies de richtlijnen zijn voor het gezond drinken van koffie.
De voordelen van koffie.
We beginnen positief met de voordelen van koffie op een rijtje te zetten. Je verwacht het niet maar dat zijn er best een aantal. Ben je een echte koffiedrinker dan merk je wel dat je er veel energie door krijgt van de cafeïne die het bevat. Daarnaast bezit koffie talloze antioxidanten, vitamines en mineralen. Dat zijn er zelfs meer dan in sommige groente en fruitsoorten. Drink er nog een kopje koffie op.
Koffie vermindert in bescheiden hoeveelheden ook het risico op hart en vaatziekten en ziektes als Altzheimer en Parkinson. Voor sporters kan de energie een goede stimulans van de prestaties zijn. Het zorgt er niet alleen voor dat je meer energie krijgt maar na het sporten heb je ook minder last van spierpijn. Dit zijn geen fabeltjes maar bewezen feiten door een langdurige studie en vele onderzoeken die er zijn gedaan onder koffiedrinkers. Een ideale drank om te drinken welke in normale hoeveelheden nog gezond is ook.
Nadelen van koffie.
Helaas is koffie niet het wondermiddel wat alleen maar positieve werking heeft op je lichaam. Het grootste probleem komt uit het juist positieve wat koffie heeft, de energie die je ervan krijgt. Te veel cafeïne is niet heel erg goed voor je lichaam. Je kunt er opgefokt van raken, drink je vlak voordat je gaat slapen koffie dan heb je grote kans dat je echt niet in slaap komt.
Maar ook als je de hele dag door veel koffie drinkt is dit niet gezond voor je lichaam. Je hebt de kans dat je er een onrustig gevoel van krijgt of zelfs paniekaanvallen krijgt. Dan hebben we het nog niet gehad over de verslavende werking die koffie heeft, ga je ineens stoppen met koffie drinken dan heb je kans dat je hoofdpijn of andere afkickverschijnselen krijgt.
Koffie en bloeddruk.
Iets wat ook in verband met koffie wordt gebracht is een hoge bloeddruk. Er zit wel een verband in maar dat zit wel iets ingewikkelder in elkaar dan men doet vermoeden. Vaak hoor je mensen elkaar waarschuwen dat je niet te veel koffie moet drinken omdat anders je bloeddruk te hoog wordt. Koffie verhoogt inderdaad lichtelijk de bloeddruk maar alleen als je het niet of nauwelijks drinkt.
Drink je regelmatig een paar kopjes koffie dan raakt je lichaam gewend aan de koffie, dan is de kans vele malen minder dat je bloeddruk stijgt door de cafeïne in de koffie. Met andere woorden, de bloeddruk is geen reden dat stevige koffiedrinkers veel minder koffie zullen drinken.
Hoeveel koffie per dag is nog gezond om te drinken?
Een veel gehoord getal is om maximaal 400 mg cafeïne per dag te drinken om vervelende bijwerkingen te voorkomen. Wanneer koffie het enige drankje is wat je drinkt waar cafeïne in zit dan staat dit gelijk aan 4 kopjes koffie per dag. Het is wel belangrijk om te weten dat men ook andere voedingsmiddelen neemt waar ook cafeïne in zit.
Met drie koppen koffie per dag zit je in ieder geval veilig. Het belangrijkste dat je op de signalen blijft letten die je lichaam aangeeft. Krijg je bijvoorbeeld van 1 kop koffie al hoofd of maagpijn dan kun je beter wat anders drinken en de koffie laten staan.
Wat gebeurt er met je lichaam bij te veel consumptie van koffie.
Veel mensen denken zolang ik niks merk aan mijn lichaam kan ik nog wel een kopje koffie meer drinken. Toch wordt er aangeraden om maximaal 6 a 8 kopjes koffie te drinken al heb je nergens last van. Welke signalen krijg je als je wel te veel koffie drinkt?
Snel geïrriteerd.
Je geduld raakt sneller op dan het wordt bijgevuld. Je wordt sneller kwaad en slingert makkelijker met scheldwoorden en verwijten in de rondte. Je omgeving merkt het wel maar zelf gooi je het maar op een slechte dag.
Onrustig.
Je bent ook constant onrustig. Ook kan je moeilijk stil blijven zitten en je hebt een nerveus gevoel. Je loopt een beetje rond, wiebelt met je benen of kan niet geconcentreerd aan je werk blijven achter je bureau. Focussen op een gedachte lukt niet, je bent iedere keer afgeleid en denkt aan andere dingen.
Hoofdpijn.
Koffie is een stimulerend drankje. Drink je er te veel van dan worden je hersenen onnatuurlijk overprikkeld, wat vaak leidt tot hoofdpijn. Het omgekeerde is ook een feit. Drink je veel koffie en stop je met koffie drinken dan reageert je lichaam ook met hoofdpijn.
Uitgedroogd.
Cafeïne werkt ook vochtafdrijvend waardoor je het gevaar loopt om uitgedroogd te raken waardoor je ook weer hoofdpijn krijgt. Heb je meer dorst dan anders of moet je vaak naar het toilet dan zijn dat tekenen dat je te veel koffie drinkt. Zie dat als een alarmsignaal.
Slapeloos / vermoeit.
Koffie vertekend je slaappatroon en doet dat op een negatieve manier. Je ligt vaak te woelen in je bed en komt maar heel moeilijk in slaap. Gevolg is dat je de volgende dag erg vermoeid bent. Door gebrek aan de natuurlijke energie die je normaal krijgt van een nacht slapen, drink je nu extra koffie om op de been te blijven. Gevolg is dat je de nacht erna weet met het zelfde probleem opgescheept zit door te veel koffie. Je ligt weer te draaien en te woelen in je bed. Je weet waar het verkeerd gaat maar hoe breng je daar verandering in?
Het lichaam van een cafeïneverslaafde is zo geprogrammeerd dat het denkt pas wakker te kunnen blijven als het koffie krijgt. Neem je de cafeïne weg als je lichaam erom vraagt dan zal je lichaam denken ik moet slapen. Dit kan tot ongecontroleerde momenten zorgen dat je in slaap kan vallen. Probeer daar een gezonde balans in te vinden.