8 Tips om minder te transpireren

Zweten is een onderdeel die hoort bij het lichaam. Iedereen doet het. Het zorgt ervoor dat het lichaam koel blijft bij inspanning of bij stress. Sommige mensen hebben last van overmatig transpireren waardoor enorme vlekken zichtbaar worden en er nare geurtjes te ruiken zijn. Heel vervelend en het kan je mogelijk ook nog eens onzeker maken. Om je te helpen hebben we acht tips voor je op een rij gezet om overmatig transpireren tegen te gaan.

Anti-transpirant deodorant

Wanneer je veel last hebt van overmatig transpireren is een anti-transpirant deodorant een effectieve manier om dit te bestrijden. Het zorgt ervoor dat de aanmaak van je zweet wordt verminderd. Het is van groot belang dat de anti-transpirant de kans krijgt om goed te drogen voordat je jezelf gaat inspannen. In sommige gevallen wordt het zelfs aangeraden om het te gebruiken voordat je gaat slapen. Trek nooit klleren als het nog nat is, dit kan zorgen voor vlekken die er niet meer uitgaan. Eén van de betere merken is Odorex. Deze is in verschillende varianten verkrijgbaar

Zorg dat de oksels droog zijn
Als je gebruikt maakt van anti-transpirant deodorant is het belangrijk dat je je oksels goed laat drogen voordat je het opbrengt. Zo zorg je voor een goede werking. Heb je bijvoorbeeld net gedouched of kom je net uit bad wacht dan tot het helemaal droog is alvorens je het aanbrengt.

Denk na over je kledingkeuze

Als je jezelf s ochtends gaat aankleden is het goed bewust te zijn over je kledingkeuze. Sommige stoffen zorgen ervoor dat je meer gaat zweten. Niet handig, want dat is net iets wat je juist tegen wilt gaan. Het dragen van synthetische stoffen is een absolute afrader. Verder kun je ook nadenken over de kleur kledingstuk die je gaat dragen. Zweetplekken zijn meer zichtbaar bij lichtere- dan bij donkere kleuren.

Oksels ontharen
Bij vrouwen is het scheren van de oksels iets vanzelfsprekends. Bij mannen niet. Toch is het een aanrader om je oksels te scheren wanneer je last hebt van overmatig transpireren. De haren zorgen er namelijk voor dat je sneller zweet en ook de bacteriën kunnen makkelijker overleven. Dit betekent ook dat je sneller begint de ruiken. Extra tip: gebruik nooit een anti-transpirant direct na het scheren. Dit prikt!

Verminder stress
Stress is één van de dingen die ervoor zorgen dat je begint te zweten. De één heeft hier sneller last van dan de ander. Zorg ervoor dat je in het dagelijks leven minder stress ervaart. Dit kun je onder andere bereiken door het aannemen van een gezondere levensstijl.

Wissel vaker van bovenstuk
Je ontkomt er niet aan dat wanneer je overmatig transpireert het het ergst is bij de oksels. Probeer daarom afhankelijk van hoe erg het is één of meerdere keren je bovenstuk te verwisselen. We hebben het dan over bijvoorbeeld je overhemd, t-shirt of trui. Zweet wat er al even zit ruikt nog sterker als vers zweet.

Let op je voeding
Ook voeding kan bijdragen aan het minder heftig transpireren. Probeer zoveel mogelijk gezonde keuzes te maken. Iedere dag groente en fruit. Verder moet je ook oppassen met gekruid- en pittig eten. Dit zorgt er ook voor dat je meer gaat zweten. Je kunt dan denken aan pepers maar ook knoflook. Eet dit niet of in ieder geval zo min mogelijk.

Drink geen cafeïne en alcohol
Alcohol en cafeïne zorgen ervoor dat je meer gaat transpireren. Bij inname wordt namelijk de hartslag verhoogd. Je zult beginnen met zweten omdat het lichaam je zo kan afkoelen. Kies voor een decafe variant en drink geen alcohol. Drink verder door de dag door voldoende water. Zo blijf je gehydrateerd.