S.O.A. is een afkorting van Seksueel Overdraagbare Aandoening. Er zijn zeven veel voorkomende overdraagbare aandoeningen. Je krijgt er bijvoorbeeld jeuk, wratjes, afscheiding of wondjes van. Je hoeft er niet altijd iets van te merken, maar ze brengen wel je gezondheid in gevaar. De meeste seksueel overdraagbare aandoeningen zijn door een behandeling snel te genezen. Lees hieronder meer over de zeven meest voorkomende aandoeningen.
Chlamydia
Deze aandoening loop je op via een bacterie die je oploopt bij seksueel contact. Je kunt het ook hebben zonder dat je er zelf iets van merkt, maar je kunt wel anderen ermee besmetten. Het is een veel voorkomende S.O.A. Je kunt er langer mee rond blijven dan nodig is. Als vrouw krijg je meer of andere afscheiding dan normaal, meer bloedverlies of pijn bij het plassen. Loop je er heel lang mee dan kun je er zelfs onvruchtbaar van worden. Ben je een man dan kun je pijn bij het plassen hebben of afscheiding uit je plasbuis. Chlamydia wordt behandeld met een antibioticakuur.
Genitale wratten
Niet alle bultjes of puistjes zijn genitale wratjes, ze kunnen ook worden veroorzaakt door scheren. Dit zijn onschuldige papillen, ook wel parelketting genoemd. Genitale wratten worden veroorzaakt door een virus, door onbeschermd seksueel contact loop je dit virus op. De wratten zijn onschuldig maar kunnen zich snel uitbreiden. Bij vrouwen zitten de wratjes rond of op de schaamlippen, in de vagina of op de baarmoedermond. Bij mannen op en rond de penis. Soms zitten ze ook op een plaats waar je geen condoom gebruikt, net naast je penis waar je buik begint. Ze doen geen pijn maar jeuken wel. De wratjes beginnen vaak als een speldenknopje en zijn er in verschillende maten.
Het is prima mogelijk om de wratten zelf te behandelen. Je huisarts geeft je een crème of vloeistof die je er op kunt smeren. Kun je er niet bij of helpt de crème niet dan is er nog een mogelijk om ze te bevriezen, weg te schroeien of chirurgisch te laten verwijderen.
Gonorroe
Je loopt Gonorroe op door seksueel contact zonder condoom. Het is een bacterie dus over te dragen door contact. Vrouwen hebben er meestal geen last van, soms is er pijn bij het plassen of meer afscheiding dan normaal. Bij mannen veroorzaakt het pusachtige, vaak gelige of groene afscheiding uit de plasbuis en een branderig gevoel tijdens het plassen. Bovendien plas je veel kleine beetjes. Loop je er lang mee dan kunnen je bijballen ontsteken en bij vrouwen de eileiders. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid. Gonorroe wordt behandeld met antibiotica.
Hepatitis B
Hepatitis B wordt ook wel geelzucht genoemd, het is een ernstige infectieziekte die een ontsteking in de lever veroorzaakt. Één op de drie mensen krijgt klachten zoals vermoeidheid, misselijkheid of lusteloosheid. Ook al heb je geen klachten toch kun je andere mensen besmetten. Het virus kan zeer lange tijd, of soms levenslang in je lichaam aanwezig blijven. Je blijft dan “drager” van het virus.
Door middel van bloedafname kan men zien of je besmet bent of ooit besmet bent geweest, ook komt hieruit of de infectie van chronische aard is. Je kunt ongemerkt besmet zijn. Acute Hepatitis B gaat meestal binnen een half jaar vanzelf over zonder medicijnen. Soms is er sprake van een chronische infectie, dan blijf je drager en kun je wel andere mensen besmetten. Om het virus af te remmen kun je medicijnen krijgen. Deze medicijnen moet je heel je leven slikken en geven veel bijwerkingen.
Herpes genitalis
Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een virus wat zorgt voor een pijnlijke infectie van je huid en slijmvliezen in en rond je geslachtsdelen. Op deze plekken krijg je blaasjes en zweertjes. Na 3 weken drogen deze weer uit. Het virus is dan nog niet uit je lichaam verdwenen. Een aanval kan terug komen, het is niet te zeggen hoeveel keer.
Er bestaat nog geen medicijn waardoor het virus helemaal uit je lichaam verdwijnt. Ben je er op tijd bij dan kun je wel een medicijn krijgen waardoor de aanvallen korter duren en minder heftig worden.
Syfilis
Syfilis is een ernstige S.O.A. die wordt veroorzaakt door een bacterie, welke zich langzaam verspreidt via de bloedbaan. Het eerste symptoom is op of in je penis, vagina of mond. Ook zonder behandeling verdwijnen die vanzelf. Enkele weken tot maanden daarna kun je plekjes krijgen op je huid, een grieperig gevoel, haaruitval en oogklachten. Jaren later na de besmetting kun je last krijgen van het hart, geestelijke achteruitgang en het ruggenmerg. Als je er op tijd bij bent is de ziekte te genezen met penicilline injecties.
HIV en Aids
Als je onveilig vrijt, kun je HIV oplopen, het virus kan zich verspreiden via bloed, sperma of vaginaal vocht. HIV geeft niet altijd klachten. Maar heeft het virus zich eenmaal ontwikkeld heeft, en je ernstig ziek wordt dan spreek je van Aids. Mensen met aids krijgen zeldzame ziekten die je normaal gesproken niet zal krijgen door een verzwakt immuunsysteem.
Als je met HIV besmet bent geraakt begint het virus je afweersysteem af te breken. Hierdoor is je lichaam niet meer in staat om zich er tegen te verdedigen. In het begin merk je weinig dat je het hebt opgelopen. Soms heb je last van koorts, diarree, vermoeidheid of flink gewichtsverlies. Vaak duurt het 8 tot 10 jaar voor je ernstige klachten krijgt, hierbij moet je denken aan ernstige vermagering, longontsteking, hersenvliesontsteking of huidkanker.
Genezen van HIV is niet mogelijk, wel kan de ziekte worden geremd en onderdrukt. Dit gebeurd met medicijnen welke HIV remmers worden genoemd. Door de medicijnen wordt Aids zoveel mogelijk voorkomen. Sommige mensen krijgen drie tot zes weken na de besmetting griepachtige verschijnselen. Dit noemt men ook wel een acute infectie. Deze infectie gaat gepaard met koorts, opgezette lymfeklieren, en een gevoel van lamlendigheid. Deze klachten gaan na verloop van tijd weer over.
Bij alle seksueel overdraagbare aandoeningen geldt eigenlijk het zelfde advies. Als je onveilige seks hebt gehad en je bent bang dat je besmet bent geraakt, neem dan contact op met je huisarts of ga langs de GGD. Blijf er niet te lang mee lopen.