Op onze website bespreken we uiteenlopende gezondheidsproblemen. Veel van deze problemen hebben een medische aard. Een bekend bestrijdingsmiddel van medische klachten is antibiotica. Maar, weet jij eigenlijk exact wat antibiotica is? En hoe antibiotica werkt? Wij vertellen je daar graag alles over.
In dit artikel worden onder andere de volgende onderwerpen behandeld:
- Wat is antibiotica?
- Antibiotica kuur
- Bijwerkingen antibiotica
- Richtlijnen
Wat is antibiotica?
Antibiotica is een krachtig wapen tegen bacteriën. In de basis bestaat antibiotica om bacteriën te bestrijden. Het lastige van bacteriën is dat ze uit een cel bestaan. Onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld bij een lage weerstand of koorts, kunnen de bacteriën zich gemakkelijk verspreiden.
Bij bacteriën is het belangrijk om onderscheid te maken tussen slechte bacteriën en nuttige bacteriën. De slechte bacteriën kunnen voor een infectie of ziekte zorgen. Antibiotica kan vervolgens gebruikt worden om deze infectie tegen te gaan.
Het is daarbij ook belangrijk om te weten dat er vele verschillende soorten antibiotica bestaan. Deze verschillende antibiotica zijn geschikt voor verschillende soorten ziekten, aandoeningen en bacteriën. De antibiotica zorgt ervoor dat de bacteriën zich niet verder kunnen vermenigvuldigen. Op den duur worden alle schadelijke bacteriën gedood door de antibiotica.
Overigens is het van belang om te weten dat antibiotica alleen tegen bacteriën werken. Voor virussen heeft antibiotica geen zin. Dit komt omdat een virus geen stofwisseling heeft. Hierdoor is het voor fabrikanten en specialisten lastig om een medicijn tegen een virus te ontwikkelen. Wellicht dat dit in de loop der jaren nog gaat komen. Op dit moment werkt antibiotica dus niet tegen zaken zoals keelpijn, griep, de mazelen, de waterpokken, verkoudheid en keelontsteking.
Antibiotica kuur
Een antibiotica kuur kan enkel en allen door een arts uitgeschreven worden. Een arts zal dit echter alleen doen als een patiënt zelf niet in staat is om weerstand te bieden tegen een bacterie. Als je lichaam in goede conditie is (lees: een goede weerstand), is het lichaam zelf in staat om de bacterie te bestrijden. Mocht dat niet het geval zijn, biedt antibiotica de uitkomst.
Artsen hebben een plicht om voorzichtig om te gaan met antibiotica. Dit is vanwege de mogelijke kans op antibioticaresistente. Hierbij is er sprake van een bacterie die zich aanpast, waardoor de antibiotica niet meer in staat is om de bacterie te doden. Als je antibiotica op een verkeerde manier gebruikt, loop je kans op antibioticaresistentie.
Indien de arts aangeeft dat je een antibiotica kuur moet volgen, kan je de kuur ophalen bij de apotheek. De apotheek is de enige partij die de antibiotica mag en kan verstrekken. Bij de apotheek zal je, in de meeste gevallen, ook nog noodzakelijke informatie over de kuur ontvangen.
Het is van belang om een kuur volledig af te maken. Indien je vroegtijdig stopt, is de gehele werking van kuur verdwenen. Houd hier dus goed rekening mee en volg altijd het advies van je arts op.
Hoe lang een antibiotica kuur exact duurt, is afhankelijk van vele factoren. Volg daarom de richtlijnen van de arts op.
Het innemen van antibiotica is eveneens afhankelijk van het soort antibiotica. Ook speelt de ernst van de infectie (bacteriën) een rol. Het is dan ook van belang om het etiket van de antibiotica nauw op te volgen. Op het etiket staat bijvoorbeeld:
Neem tweedaags een tablet. Innemen: een halfuur vóór of twee uur na een maaltijd.
In de basis bestaan er drie verschillende vormen van antibiotica:
- Tabletten: deze kan je het beste doorslikken met water.
- Oplostabletten: deze dien je in een glas water te laten vallen; vervolgens kan je het mengsel opdrinken.
- Drankje: een drankje is meestal bedoeld voor kinderen. Schud het drankje goed voor gebruik!
Als je per abuis bent vergeten om antibiotica te slikken, moet je het alsnog zo snel mogelijk doen. Let hierbij wel op een eventuele volgende dosis. De twee dosissen mogen niet te dicht achter elkaar ingenomen worden. Als je de twee dosissen te snel achter elkaar inneemt, loop je het risico op een zogeheten overdosis.
Bijwerkingen antibiotica
Je hebt ongetwijfeld wel eens iets meegekregen over eventuele bijwerkingen van antibiotica. Dit speelt namelijk altijd een rol.
Je kan van antibiotica bijvoorbeeld last van dunne ontlasting en/of diarree krijgen. Helaas is dit onvermijdelijk, aangezien de antibiotica ook de goede bacteriën aanvalt. Hierdoor kunnen de nuttige bacteriën in de darmen aangetast worden.
Ook kan je een allergische reactie van antibiotica krijgen. Dit uit zich onder andere in een jeukerig gevoel, last van je ogen, pijn in je lichaam, rode vlekken, benauwdheid en koorts.
Daarnaast is overgevoeligheid ook een veelvoorkomende bijwerking van antibiotica. Overgevoeligheid valt te vergelijken met een allergische reactie en heeft dezelfde symptomen.
Richtlijnen
Zoals je hebt kunnen lezen, is antibiotica een nuttig medicijn. Maar, het is wel een medicijn waarbij zorgvuldigheid vereist is. Volg daarom onderstaande tips op voor het beste resultaat:
- Gebruik alleen de antibiotica die de arts voorgeschreven heeft.
- Hanteer de ‘spelregels’ van de antibiotica goed.
- Slik de juiste hoeveelheid
- Slik op de juiste tijdstippen
- Als je onverhoopt vergeten bent om antibiotica in te nemen, kan je dit alsnog doen. Let daarbij wel goed op het tijdstip van de volgende dosis.
- Maak een kuur altijd volledig af. Als je klachten ondertussen hersteld zijn, is het alsnog van belang om de kuur volledig af te maken.
- Gebruik nooit oude restjes antibiotica.
- Gebruik nooit antibiotica van andere en laat andere nooit jouw antibiotica gebruiken.
- Slik niet zomaar in het buitenland antibiotica. Raadpleeg altijd je eigen huisarts voor meer informatie en het juiste advies.
Met behulp van bovenstaande richtlijnen kan je er zelf ook voor zorgen dat je niet antibiotica resistent wordt. Wat dit is, kan je in dit artikel uitgebreid lezen.
Kort samengevat komt dit er op neer dat bacteriën kunnen veranderen, waardoor de antibiotica geen zin heeft. In dat geval is het lastig om de bacterie aan te pakken.
Zoals je kan lezen, is het van belang om voorzichtig en nauwkeurig met antibiotica om te gaan. Neem dus geen risico’s met antibiotica en volg altijd de richtlijnen/advies van je huisarts.