Longontsteking

Een longontsteking is het gevolg van een bacteriële – of een virale infectie. Deze infectie zorgt voor een ontsteking van de longblaasjes. Als de longblaasjes ontstoken zijn, spreken we van een longontsteking.

Over het algemeen vinden de meeste longontsteking plaats bij één long. Mocht de ontsteking bij twee longen tegelijkertijd plaatsvinden, is er sprake van een levensbedreigende ziekte.

Een longontsteking is een infectie die met veel aandacht behandeld dient te worden. Mede daarom willen we jou zo uitgebreid mogelijk informeren over een longontsteking. Hieronder geven wij antwoord op de volgende antwoorden:

  • Wat is een longontsteking exact?
  • Wat zijn kenmerkende symptomen van een longontsteking?
  • Hoe wordt de diagnose gesteld?
  • Is longontsteking besmettelijk?
  • Wat te doen bij een longontsteking?
  • Welke behandelingen zijn er mogelijk?
  • Loop je in bepaalde situaties meer risico op een longontsteking?
  • Kan je een vaccinatie krijgen tegen longontsteking?

Wat is een longontsteking exact?

Een long bestaat uit meerdere vertakking en longblaasjes. Indien er sprake is van een longontsteking, zijn de longblaasjes ontstoken.

Een mens krijgt de gehele dag door lucht naar binnen. Door het ademen komt deze lucht via de luchtpijp en via de kleine vertakkingen terecht bij de longblaasjes. De longblaasjes zorgen uiteindelijk voor de opname van het zuurstof.

Als iemand een longontsteking heeft, zijn deze de longblaasjes ontstoken. Dit heeft tot gevolg dat het ademen zwaar gaat en dat je een benauwd gevoel krijgt. Hoe dat exact in zijn werking gaat?

Bij een longontsteking worden de longblaasjes gevuld met witte bloedlichaampjes en vocht. Dit zorgt ervoor dat er minder zuurstof door de wand van de longblaasjes het bloed in kan gaan. Dit heeft dus het benauwde gevoel en het zware ademen tot gevolg.

Let op: de kleine vertakkingen worden ook wel als de bronchiën aangeduid. Als die ontstoken raken, spreken we van acute bronchitis. Acute bronchitis is echter iets anders dan een longontsteking. Over acute bronchitis kan je hier alles lezen (link naar het onderstaande artikel ‘Acute bronchitis’)

Wat zijn kenmerkende symptomen van een longontsteking?

Een longontsteking gaat veelal gepaard met een verkoudheid. Het komt wel eens voor dat je verkouden bent geweest. Als de verkoudheid over is, zal je al snel een opgeknapt gevoel hebben. Als je na de verkoudheid juist alleen maar zieker wordt, kan er sprake zijn van een longontsteking.

Je kan een longontsteking aan onder andere de volgende symptomen herkennen:

  • Pijn bij de ademhaling
  • Benauwd gevoel
  • Moeite met ademen
  • Ophoesten van slijm
  • Een vermoeid gevoel
  • Afwijkende lichaamstemperatuur
  • Pijn op je borstkas en bij de longen
  • Een rillend gevoel
  • Klappertanden
  • Verward gevoel
  • Weinig zin om te eten

Het is belangrijk om te onthouden dat een arts een longontsteking vast moet stellen. Een arts kan je het beste helpen met het vaststellen van de longontsteking en de bijbehorende behandeling.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een arts stelt de diagnose op basis van een lichamelijk onderzoek. Daarbij speelt met name een stethoscoop een belangrijke rol. Een stethoscoop is een instrument waarmee artsen naar je longen kunnen luisteren.

Ook kan een arts ervoor kiezen om een röntgenfoto te (laten) maken. Op een dergelijke foto is een eventuele ontsteking duidelijk te zien. De foto laat duidelijk zien waar de ontsteking zich bevindt en hoe groot deze is.

Het is uiteraard ook belangrijk om na te gaan wat de oorzaak van de longontsteking is. Dit wordt gedaan aan de hand van een bloed- of slijmproef. De arts neemt bloed of slijm af en laat dit vervolgens in het lab beoordelen. Hieruit blijkt al snel of er sprake is van een virus, een bacterie of wellicht zelfs een combinatie van beide.

Is longontsteking besmettelijk?

In bepaalde gevallen kan een longontsteking besmettelijk zijn. Dit is met name het geval als de longontsteking door een virus ontstaan is. De cijfers wijzen echter uit dat het merendeel van de longontstekingen door bacteriën veroorzaakt worden. Bacteriën zijn, over het algemeen genomen, minder besmettelijk.

Een longontsteking kan overgegeven worden door het hoesten. Kom dus niet te dicht in de buurt van mensen die veelvuldig hoesten. Op die manier kan je voorkomen dat je ook met een bacterie of virus besmet raakt.

Wat te doen bij een longontsteking?

Het is allereerste van belang om goed naar de behandelde arts te luisteren. Hij/zij heeft alle informatie over de longontsteking. Op basis daarvan zal hij/zij een behandeling uit gaan werken. Het is belangrijk om deze behandeling nauwkeurig te volgen, zodat de longontsteking zo snel mogelijk aangepakt kan worden.

Het is daarnaast aan te raden om al direct je rust te pakken. Een longontsteking kan een zwaar vermoeid gevoel geven; dit zal je dan ook snel merken.

Daarnaast is het aan te raden om veel water te drinken en niet te roken.

Ook is het een aanrader om op je voeding te letten gedurende een longontsteking. Vermijd zoveel mogelijk zware en eiwitrijke voeding, zoals bijvoorbeeld vlees. Pas daarnaast ook op met zoete melkproducten; deze kunnen de slijmproductie bevorderen.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Het soort behandeling is afhankelijk van de ernst van de ontsteking. Als het een lichte of middelmatige longontsteking is, voldoet een antibioticakuur. Deze kuur wordt door de arts uitgeschreven en dien je strikt op te volgen.

Mocht je last hebben van een zware longontsteking, is opname in het ziekenhuis nodig. Hierbij zal er door middel van een infuus medicatie aan je toegediend worden.

Als de arts de behandeling uitgestippeld heeft, is het van belang om goed te blijven hoesten. Bij een longontsteking komt het veelal voor dat je slijm op hoest. Dit zorgt er voor dat het virus, of de bacteriën, uit je longen kunnen komen. Houd het hoesten daarom vooral niet tegen; laat het de vrije loop gaan!

Mocht je door de longontsteking veel pijn in je lichaam krijgen, kan je altijd een paracetamol innemen. Het is namelijk goed mogelijk dat de longontsteking zorgt voor een pijnlijk gevoel bij je longen en je borstkas.

Het herstel van een longontsteking kan enkele weken in beslag nemen. Het één en ander is afhankelijk van de antibioticakuur. Slaat deze kuur snel aan? Of heeft de kuur moeite om door te dringen tot de plek des onheils?

Het is echter sowieso wel goed mogelijk dat je nog weken lang moet hoesten. Ook zal je lichaam enige tijd nodig hebben om de conditie weer op het oude niveau te krijgen. Het is dan ook aan te raden om voldoende rust te nemen, ook nadat u hersteld bent van een longontsteking.

Loop je in bepaalde situaties meer risico op een longontsteking?

In bepaalde situaties loop je inderdaad meer risico op een longontsteking. Dit geldt bijvoorbeeld voor kinderen en ouderen. Deze personen zijn gevoeliger voor een longontsteking.

Dat geldt ook voor mensen met een verzwakt immuunsysteem of mensen die chronisch ziek zijn. Deze mensen hebben een lagere weerstand, waardoor de kans op een longontsteking groter is.

Mensen die roken, lopen ook een groter risico op een longontsteking. Dat geldt ook voor mensen die ondervoed zijn of anorexia of boulimia hebben.

Kan je een vaccinatie krijgen tegen een longontsteking?

Het is mogelijk om een vaccinatie te krijgen tegen een longontsteking. Uit recente onderzoeken is gebleken dat deze vaccinatie aanslaat bij 65-plussers.

Daarnaast worden sinds 2006 alle kinderen ingeënt tegen de pneumokokkenbacterie.

Longontsteking cijfers

Om dit artikel af te sluiten, tonen we je nog enkele cijfers omtrent longontstekingen:

  • Jaarlijks hebben ongeveer 250.000 mensen in Nederland last van een longontsteking.
  • In de meeste gevallen heeft een longontsteking geen ernstige gevolgen.
  • De longontsteking komt veel voor bij kinderen tussen de 0 en 9 jaar en bij ouderen vanaf 55 jaar.
  • Jaarlijks worden ongeveer 35.000 mensen met een longontsteking opgenomen in een ziekenhuis in Nederland. Dit betreft mensen die last hebben van een zware longontsteking.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.