Afslanktips voor kinderen

Het Centraal Bureau voor Statistiek is recent met een schrikbarend rapport gekomen. Uit dit rapport bleek dat zo’n 47% procent van de Nederlandse bevolking overgewicht heeft. Een ander schrikbarend feit waren de cijfers omtrent het overgewicht bij kinderen. Wist je bijvoorbeeld dat 13,5% van alle kinderen tussen de 4 en 17 jaar last heeft van overgewicht?

Dit percentage is verdeeld over jongens en meisjes: bij meisjes tussen de 4 en 17 jaar heeft 13,6% overgewicht. Bij jongens schommelt dit percentage rond de 13,4%. Dit zijn afgrijselijke cijfers, zeker als de groei in acht genomen wordt. In de leeftijdscategorie 18 tot 34 heeft namelijk maar liefst 30% last van overgewicht.

Als een kind nu nog geen overgewicht heeft, ligt de kans om overgewicht te krijgen dus wel op de loer nadat ze 18 jaar geworden zijn. Het is dan ook van belang om op de juiste manier met voeding om te gaan en voldoende te bewegen.

Kinderen met overgewicht

Het is duidelijk dat veel kinderen met overgewicht kampen. Voor de Nederlandse volksgezondheid is dit behoorlijk gevaarlijk. Deze kinderen lopen namelijk risico’s op (erge) ziekten. Onder andere de volgende ziekten kunnen het gevolg van overgewicht zijn:

 • Diabetes
 • Metabool syndroom
 • Galstenen
 • Gewrichtsslijtage en/of ontstekingen
 • Problemen met ademhalen
 • Psychische problemen
 • Vruchtbaarheidsprobleem
 • Menstruatiestoornissen
 • Verscheidene vormen van kanker
 • Hoge bloeddruk
 • Hart- en vaatziekten

Het is des te meer belangrijk om overgewicht te voorkomen of in een verder stadium terug te dringen. Men moet dus de volle focus hebben op het terugdringen van overgewicht; anders kunnen bovenstaande risico’s op de loer liggen.

Oorzaken overgewicht kinderen

De schrikbarende cijfers moeten ergens vandaan komen. Hoe kan het dat ongeveer 13,5% van alle kinderen tussen de 4 en 17 jaar last heeft van overgewicht? Zijn daar duidelijke onderbouwingen voor?

De meest voorkomende factoren zitten in de erfelijkheid, te weinig bewegen en een te grote energie inname. Als ouders last van overgewicht hebben, kan dat overgedragen worden op het kind. Bij een kind met overgewicht is de kans dus groot dat zijn/haar ouders ook overgewicht hebben.

Daarnaast zijn de factoren ‘te veel eten’ en ‘te weinig bewegen’ bekend. Het is echter bijzonder dat dit ook op jonge leeftijd al tot uiting kan komen. Dit geeft des te meer aan dat we hier zeer strikt mee om moeten gaan en de volle aandacht op moeten leggen.

Daarnaast komen er nog enkele zeldzame oorzaken voor bij kinderen. Dit uit zich met name in medische verklaringen:

 • Hormonale oorzaken; te trage schildklier, tekort aan groeihormoon of teveel bijnierhormoon.
 • Medicatie gebruik
 • Syndroom van Prader Willi
 • Groeistoornissen

Deze medische oorzaken zijn echter tamelijk zeldzaam. De meeste kinderen hebben last van overgewicht door erfelijkheid, te veel eten en/of te weinig bewegen.

Afslanken

Voor kinderen is het belangrijk om snel van het overgewicht af te komen. Overgewicht kan namelijk zorgen voor een beperkt leven. Kinderen met overgewicht kunnen niet het zorgeloze leven van een kind leiden. Kinderen met overgewicht kunnen bijvoorbeeld niet altijd deelnemen aan alle (sport)activiteiten. Daarnaast bestaat het risico altijd dat een kind met overgewicht gepest wordt. Dit kan eeuwige psychische schade opleveren.

Voor een kind is het dus zeker zaak om zo snel mogelijk van het overgewicht af te komen. Wij hebben hierover enkele handige tips op een rijtje gezet. Deze tips zijn bestemd voor de ouders van de kinderen met overgewicht. De ouders hebben namelijk een bepalende rol in het afslankproces.

 1. Informeer het kind. Laat je kind weten waarom het belangrijk is dat hij/zij gewicht gaat verliezen. Informeer hem/haar ook op welke manier jullie het afslankproces vorm gaan geven.
 2. Geef je kinderen fruit mee naar school. Fruit is een gezond voedingsproduct en herbergt verscheidene gezonde vitaminen en mineralen.
 3. Geef je kinderen veel groente. Net zoals fruit is groente erg gezond. Zorg er daarom voor dat je dagelijks bij het avondeten groente op tafel hebt staan.
 4. Geef het goede voorbeeld. Laat je kind zien dat jij ook bewust met eten om gaat en val desnoods samen af.
 5. Beperk ongezond eten. Zorg ervoor dat je geen voorraden aan ongezond eten in huis hebt. Indien je dat wel wilt, is het van belang om dit goed te verstoppen. Maar, dan geef je niet het goede voorbeeld.
 6. Zorg voor een goed ontbijt. Laat je kind elke ochtend goed ontbijten. Het ontbijt is ongeveer de belangrijkste maaltijd van de gehele dag.
 7. Zorg voor vaste tijdstippen. Zet op vaste tijdstippen een maaltijd voor je kind klaar. Op die manier kan het lichaam van het kind wennen aan een gezond- en vast voedingspatroon.
 8. Controleer je kind. Het klinkt wellicht kinderachtig, maar controleer het eetpatroon van je kind. Ook op de momenten dat je kind niet thuis is.
 9. Geef een beloning. Doet je kind het goed? Gaat het afvallen goed en volgt je kind de regels goed op? Beloon hem/haar dan in de vorm van een leuke activiteit.
 10. Maak duidelijke afspraken met het kind. Laat je kind duidelijk weten wat wél en wat niet gezond is. Spreek daarnaast ook af hoeveel beweging het kind dagelijks moet hebben en hoeveel uur hij/zij zittende activiteiten, zoals televisie kijken of gamen, mag doen.
 11. Zorg voor een goed slaappatroon. Een kind heeft behoefte aan voldoende slaap. Dat geldt zeker voor kinderen die in een afslankproces zitten. Zorg dus voor een goed slaappatroon en zorg ervoor dat je kind voldoende slaap krijgt per nacht.
 12. Stimuleer beweging. Een van de belangrijkste tips is om je kind voldoende te laten bewegen. Ga samen met je kind sporten of stimuleer hem/haar om te sporten.

Het mag duidelijk zijn dat je als ouders zijnde een grote rol in het afslankproces van je kind speelt. Geef daarom het juiste voorbeeld en begeleid je kind goed.

Slotwoord

Overgewicht bij kinderen is een groot probleem. Niet alleen voor de kinderen zelf, maar voor de gehele volksgezondheid van Nederland. Het is dan ook zaak om het overgewicht van kinderen snel aan te pakken.

Heeft jouw kind last van overgewicht? Volg bovenstaande tips op en stel haalbare doelen. Zijn de doelen behaald? Beloon je kind door bijvoorbeeld een leuke activiteit te gaan doen of een weekendje weg te gaan. Een beloning werkt altijd goed bij kinderen en dit biedt voldoende stimulatie voor de volgende stap in het afslankproces.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.