Het lijkt anno 2022 een steeds groter probleem te worden. De wachtlijsten bij de psychiaters pijlen uit. Men heeft steeds meer te kampen met depressies. In dit artikel zoomen we nader in op depressies. Weet jij bijvoorbeeld exact wat een depressie is? Zou jij voor jezelf de eerste symptomen kunnen herkennen? En zou je weten wat er helpt tegen een depressie? In dit artikel lees je er alles over.
Wat is een depressie?
Depressie is een aandoening die onder de stemmingsstoornissen-groep valt. Zoals de naam het al zegt, heb je te kampen met verschillende stemmingen en gedachtes. Deze gedachtes gaan dwars door elkaar heen en kunnen op den duur voor een zéér ongelukkig gevoel zorgen.
Men spreekt officieel van een depressie als er voor een langere periode sprake is van een erge somberheid. Dit kan gepaard gaan met een verlies van interesse aan bepaalde zaken in het leven, het onvermogen om ergens van te genieten of van een erge lusteloosheid. Overigens zijn deze kenmerken niet altijd typerend voor een depressie. Je kan ook last van een depressie hebben als je bijvoorbeeld al weken lang last van hele sombere gedachten hebt. Desondanks kan je eventueel wel interesse houden in bepaalde zaken in het leven. Het is maar net aan jou, en je lichaam, hoe je op een depressie reageert.
Een vorm van depressie is een bipolaire stoornis. Hierbij wisselen de depressieve periodes zich af met zéér positieve periodes. Dit is voor velen erg lastig mee om te gaan, aangezien je gevoelens en emoties ongelooflijk ver uit elkaar vandaan liggen.
Hoe krijgt men een depressie?
Het krijgen van een depressie kan op vele verschillende manieren. Mede daardoor is elk persoon gevoelig voor een eventuele depressie.
In de meeste gevallen ontstaat een depressie ten gevolge van een opeenstapeling van negatieve emoties en/of situaties. Mocht je gedurende een lange periode continue tegen obstakels aanlopen, kan je op een bepaald moment knappen. Op dat moment kan de depressie zijn intrede doen in je leven, met alle gevolgen van dien.
Maar, het kan ook komen door één zeer hevige gebeurtenis. Deze gebeurtenis kan een ongelooflijk grote impact op je gemoedstoestand hebben, waardoor je last krijgt van een depressie. Dit kan bijvoorbeeld ook het geval zijn bij situaties waar mensen niet mee om kunnen gaan. Verdriet kan bijvoorbeeld voor zeer lastige situaties zorgen, waarbij een depressie het gevolg kan zijn.
Ook kan erfelijkheid een grote rol spelen bij het eventueel oplopen van een depressie. De geleerden zijn het er over eens: als één van je ouders ooit last van depressies heeft gehad, is de kans groter dat jij daar ook last van krijgt. Hier kan je zelf helemaal niks aan doen en juist dát kan het erg lastig maken. Dit geldt ook zo bij tweelingen. Uit recent onderzoek is gebleken dat de kans groot is dat beide kinderen last van een depressie kunnen hebben, indien één van de twee hier daadwerkelijk al last van heeft. De kans is dan dus groot dat de volgende op termijn ook gaat volgen.
Zoals je kan lezen, kan je op vele manieren een depressie op doen. Dit kan ook komen door bijvoorbeeld een zeer vervelende of zéér drukke periode op het werk. Dit kan op den duur zich uiten in een depressie, of een burn-out.
Doordat je op zoveel verschillende manieren last van een depressie kan krijgen, is de behandeling ook niet altijd makkelijk. Een psychiater moet namelijk eerst achter de reden van een depressie zien te komen. Deze is in vele gevallen relatief makkelijk te vinden. In de lastige gevallen kan dit echter een kwestie zijn van eindeloze gesprekken, testen en observeren.
De symptomen bij een depressie
Heb je het idee dat iemand in jouw kring aan een depressie lijdt? Komen de onderstaande symptomen je bekend voor? In dat geval is het verstandig om op korte termijn een afspraak bij de huisarts te maken. De onderstaande symptomen kunnen namelijk een teken van een serieuze depressie zijn:
- Een geprikkeld of somber gevoel gedurende de dag.
- Een intense verandering op het gebied van eetgewoonten. Dit kan zich uiten in een plotse toename- of name van het lichaamsgewicht.
- Niet voldoende kunnen slapen, doordat men de slaap niet kan vatten of juist vaak ’s nachts wakker wordt.
- Het kan echter ook andersom zijn; dat men juist de hele dag door behoefte aan slaap heeft.
- Lusteloosheid.
- Wanhoop gevoelens; in extreme gevallen zelfs gedachten over zelfmoord of zelfmoordneigingen.
- Een gejaagd gevoel gedurende een dag.
- Een extreme mate van schuldgevoelens, ook over zaken waar men helemaal geen invloed op heeft.
- Concentratieproblemen en besluiteloosheid.
- Een oprechte vermindering van de interesse in bepaalde hobby’s of activiteiten.
- Een vermoeid en versuft gevoel gedurende de dag
Het is duidelijk dat de symptomen op vele manieren gemerkt kunnen worden. Maar, het is bij deze symptomen ook vaak een kwestie van overlap. Het symptoom van ‘lusteloosheid’ gaat bijvoorbeeld gepaard met een vermoeid gevoel én de neiging om de hele dag te slapen.
Symptomen bij een depressie van een kind
Een kind kan in de basis iets anders reageren op een depressie. De symptomen van een depressie bij een kind kunnen zich dan ook op een andere manier uiten:
- Slechte prestaties op school
- Veranderingen in het gedrag of in gewoonten
- Onverklaarbare pijn in het lichaam
- Eetlust (compleet) verdwenen
- Last van nachtmerries
- Moeite met slapen; té veel of juist té weinig slaap
Behandeling van een depressie
Herken jij jezelf of iemand uit je direct kring in de bovenstaande symptomen? Het eerste wat je dient te doen, is het maken van een afspraak bij een huisarts. Bij een depressie is het van belang om tijdig hulp te zoeken, aangezien dit het traject van herstel kan bevorderen.
Na een gesprek met de huisarts kan je doorverwezen worden. Dit kan bijvoorbeeld naar een therapeut van de GGZ zijn, naar een psychiater of naar andere hulpverlenende partijen.
Op het gebied van de behandelingen zijn er meerdere mogelijkheden. Men kan allereerst ervoor kiezen om antidepressiva te slikken. Dit zijn medicijnen die van invloed zijn op de neurotransmitters in de hersenen. Het doel is om de negatieve gedachten om te zetten in neutrale en/of positieve gedachten. Deze neurotransmitters zijn namelijk de kern van de uiteenlopende gedachten en emoties. De antidepressiva zorgen ervoor dat de neurotransmitters weer in orde worden gebracht.
Ook kan er geopteerd worden voor één van de vele therapieën:
- Lichttherapie: deze therapie helpt met name bij depressies in de wintermaanden.
- Mindfulness: hierbij ligt de focus op mediteren en het ontspannen van lichaam en geest.
- Interpersoonlijke therapie: dit is een vorm van psychotherapie die ook in groepsverband plaats kan vinden.
- Cognitieve gedragstherapie: het oplossen van problematische relaties of problemen, zodat de depressie op den duur kan verdwijnen.
- Psychotherapie: herhalende gesprekken tussen de patiënt en de psychotherapeut.
- Looptherapie: een therapie die draait om de beweging van het menselijk lichaam in de vorm van wandelen of hardlopen.
Wat kan je er zelf aan doen?
Als je last van een depressie hebt, kan je hier zelf ook het één en ander aan doen. Volg onderstaande tips op:
- Beweeg zoveel mogelijk. Beweging is ongelooflijk belangrijk voor het menselijk lichaam, zeker in een depressieve situatie.
- Zorg voor een vast ritme. Een vast ritme kan je een stabiele situatie opleveren.
- Stop met alcohol en drugs. Deze middelen kunnen op den duur een negatief effect op een depressie hebben.
- Eet zo gezond mogelijk; gezonde voeding vormt de basis voor een gezond en stabiel leven.
- Pak het sociale leven op. De omgang met mensen kan een positieve invloed op een depressie hebben. Omring je daarom met mensen die je lief hebt en die jou lief hebben.