Cholesterol verlagen

Op onze website kan je een uitgebreid artikel vinden over cholesterol. Daarin bespreken we onder andere wat cholesterol is, wat de verschillende waarden inhouden en hoe je je cholesterol kan meten. Het is in veel situaties voornamelijk van belang om het cholesterol te verlagen. In dit korte artikel geven we jou enkele handige tips met betrekking tot het verlagen van het cholesterol.

Voor je gezondheid is het van groot belang dat je cholesterol op orde is. Dat wil zeggen: de waarden van het cholesterol moeten niet te hoog zijn. Indien deze waarden wél te hoog zijn, loop je een verhoogd risico op eventuele hart- en vaatziekten. Logischerwijs wil je dat voorkomen. Kom dus direct in actie en volg onderstaande tips op.

Let op je voeding

In feite is dit de belangrijkste tip. Het kan echter lastig zijn om deze tip op de juiste manier in te vullen, aangezien je op meerdere facetten moet letten. Allereerst is het van belang om zo min mogelijk verzadigde vetten te nuttigen. Deze vetten hebben namelijk een verhoging van het LDL-gehalte van het cholesterol tot gevolg. Deze verzadigde vetten vind je onder andere in volle kaas, in volle melkproducten en in rood vlees.

Daarnaast is het aan te raden om juist wél onverzadigde vetten te eten. Dit vind je terug in onder andere noten, vette vis en vloeibare bakproducten.

Tot slot willen we de transvetten nog aanstippen. Deze vetten zijn eigenlijk slecht voor je gehele lichaam en moeten zoveel mogelijk vermeden worden. Transvetten zijn in feite chemische toevoegingen aan voedingsproducten.

Een ander belangrijk punt van de voeding is het suikergehalte. Je lichaam maakt namelijk op basis van suiker het LDL-gehalte van het cholesterol aan. Juist dit gehalte is erg schadelijk en moet daardoor zo laag mogelijk gehouden worden. Het advies is dan simpel: zorg dat je zo min mogelijk suikers nuttigt. Mocht je wel suikers nuttigen, laat het dan de zogeheten trage koolhydraten zijn. Deze kan je vinden in onze andere groente en zilvervliesrijst.

Voorkom stress

Het mag duidelijk zijn dat stress ongelooflijk slecht voor je lichaam en geest is. Dat geldt eveneens voor het cholesterol gehalte. Stress kan echter een basis zijn voor het vormen van een verhoogd cholesterolgehalte. Het is dan ook van belang om de stress te voorkomen. Mocht je stressklachten krijgen, is het zaak om deze zo snel mogelijk bij de kern aan te pakken.

Pak voldoende rust

In navolging op bovenstaande tip is het aan te raden om voldoende rust te pakken. Dit kan op verschillende dagen; je kan avonden of middagen voor jezelf vrij houden. Maar, je kan ook elke nacht op tijd naar bed en het benodigde aantal uren slapen.

Deze tip staat in nauw verband met de tip omtrent het voorkomen van stress. Door voldoende te slapen kan je ook de stress (deels) voorkomen of verminderen.

Beweeg voldoende

We kunnen niet duidelijk genoeg zijn over beweging. Dit is zo ongelooflijk belangrijk. Zorg er daarom voor dat je dagelijks voldoende beweegt. De aanbevolen bewegingstijd is een half uur per dag. Als je een half uur per dag beweegt, heeft dat een positieve invloed op je gezondheid én op je cholesterol gehalte.

Doe alcohol en roken in de ban

Het is algemeen bekend dat alcohol en roken schadelijk voor je gezondheid is. Zorg er daarom voor dat je zo min mogelijk alcohol drinkt. Het kan absoluut geen kwaad om op een feestje wat te drinken. Maar, als je per dag twee glazen alcohol drinkt, heeft dat een negatieve invloed op je cholesterolgehalte.

Dat geldt eveneens voor roken. Voor roken is het echter beter om hier volledig mee te stoppen. De nicotine heeft namelijk een negatieve invloed op het HDL-gehalte van het cholesterol.

Slotwoord

Volg bovenstaande tips om voor het verlagen van je cholesterol. Een verhoogd cholesterol gehalte kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben. Wil je alles te weten komen over cholesterol? Neem dan ons artikel over cholesterol aandachtig door!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.