Pollenallergie

Een veelvoorkomende allergie in Nederland is de pollenallergie. Deze allergie staat in de volksmond ook wel bekend als hooikoorts. Het nadeel van deze allergie is dat de bron in de buitenlucht aanwezig is. Hierdoor in contact met de oorzaak van de allergie niet te vermijden.

In dit artikel zetten we alle bekende informatie over hooikoorts op een rijtje. Onder andere de volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Wat is hooikoorts?
 • Wat zijn de symptomen van hooikoorts?
 • Hooikoorts in combinatie met astma
 • Behandelingen bij hooikoorts
 • Handige tips

Wat is hooikoorts?

Ongeveer 1 op de 8 mensen in Europa heeft last van een pollenallergie. Deze allergische reactie wordt veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem. Deze reactie wordt veroorzaakt door het inademen van stuifmeel. Stuifmeel kan afkomstig zijn van gras, bomen of onkruid.

Als je last van een pollenallergie hebt, ben je dus prooi van het stuifmeel. Het stuifmeel bevindt zich echter in de buitenlucht, waardoor het erg lastig is om je te wapenen tegen deze allergie. De allergische reactie heeft effect op de luchtwegen en daardoor zijn er vervelende klachten tot gevolg.

Bij hooikoorts heb je enkele weken/maanden in het jaar last van het stuifmeel. Dit is met name tijdens het bloeiseizoen, het voorjaar en de zomer. In deze perioden komen de bomen, grassen en begroeiingen tot groei. Hierdoor hangt er veel stuifmeel in de lucht en dit veroorzaakt een reactie in het immuunsysteem.

Overigens is de benaming ‘hooikoorts’ niet helemaal correct. Hooikoorts heeft namelijk niks met koorts te maken. De Engelse arts John Bostock heeft deze benaming echter gegeven omdat hij zich koortsig voelde. Dat klopt ook, want de symptomen lijken veel op een verkoudheid.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

De ernst van de klachten van hooikoorts zullen toenemen als er veel pollen in de lucht aanwezig zijn. Mede daarom is het voor hooikoortspatiënten erg zwaar in het voorjaar, tijdens de zomer en tijdens het gehele bloeiseizoen.

Als je last van hooikoorts hebt, kan je last hebben van onderstaande symptomen:

 • Loopneus
 • Verstopte neus
 • Niesbuien
 • Jeuk
 • Tranende en jeukende ogen
 • Kriebelhoest
 • Benauwdheid
 • Astmaklachten (moeite met ademhalen, piepen of hoesten)
 • Vermoeidheid
 • Concentratieproblemen
 • Slecht slapen
 • Hoofdpijn

Deze symptomen zullen je wellicht bekend voorkomen. De symptomen lijken namelijk sterk op een vervelende verkoudheid. Maar, een vervelende verkoudheid gaat vaak na een x aantal dagen over. Hooikoorts is echter blijvend en is dus afhankelijk van de pollen in de lucht.

Hooikoorts in combinatie met astma

Hooikoorts heeft invloed op het immuunsysteem en op de luchtwegen. Hierdoor kunnen hooikoorts patiënten last hebben van astmaklachten. Hooikoorts en allergische astma maken namelijk deel uit van dezelfde aandoening. Mede daardoor hebben veel mensen last van zowel allergische astma als van hooikoorts.

De gevolgen van allergische astma zijn onder andere benauwdheid, hoesten en piepen tijdens het ademhalen. Deze klachten worden veroorzaakt doordat luchtwegen min of meer vernauwd raken. Hier zorgen de pollen en het stuifmeel voor. Ook hebben beide aandoeningen invloed op de slijmvliezen die de luchtwegen bekleden. Door klachten aan deze slijmvliezen kunnen ook de bovenstaande symptomen zichtbaar, voelbaar en merkbaar worden.

Hooikoorts behandelen

Als je last van hooikoorts hebt, kan je drie dingen doen. De allereerste stap is het vermijden van allergenen.

Bij een pollenallergie ben je allergisch voor één of meerdere pollen. Deze pollen zijn afkomstig van bijvoorbeeld grassen, planten of bomen. Het beste is om deze pollen dan te vermijden. Maar, dat is uiteraard erg lastig. Als je even een stukje gaat fietsen of bijvoorbeeld naar je auto toe loopt, kan je al gevangen worden door de pollen. Toch zijn er enkele handige tips om de pollen te vermijden:

 • Draag buiten een zonnebril; dit beschermt je ogen.
 • Houd de ramen en deuren dicht op dagen dat het warm en winderig is.
 • De concentratie van pollen is lager aan de zee of hoog in de bergen.
 • Ga sporten nadat het geregend heeft.
 • Hang het wasgoed in de zomer niet buiten op. Het stuifmeel kan zich hechten aan de kleding.
 • Houd de luchtvochtigheid in huis rond de 40 tot 60 procent. Hierdoor wordt het neusslijmvlies vochtig gehouden.

Een andere mogelijkheid is om medicijnen te slikken. Met de medicatie kan je ervoor zorgen dat de allergische stoffen in je lichaam niet vrij kunnen komen. Je kan onder andere voor de volgende medicijnen kiezen:

 • Antihistaminica: de antihistaminica kunnen ervoor zorgen dat er geen allergische stoffen in je lichaam vrij komen. Dit soort medicijn is verkrijgbaar in de vorm van oogdruppels, neusspray of tabletten.
 • Corticosteroïden: deze medicijnen werken ontstekingsremmend en worden in de vorm van een neusspray toegediend. Dit medicijn zorgt voor een vermindering van de klachten en zijn daardoor uiterst effectief.

Naast deze medicijnen kan je ook kiezen voor immunotherapie. Deze therapie pakt de onderliggende oorzaken van de allergie aan. Het stofje waar je allergisch voor bent, wordt bij deze allergie in je lichaam toegediend. Het immuunsysteem zal op den duur minder gevoelig worden voor de allergische stof. Op die manier kan de allergische reactie verminderd wordt. Deze therapie zal plaats vinden in het ziekenhuis of bij je huisarts.

De laatste behandeling die we willen spreken, heeft geen medische achtergrond. Nee, het gaat hierbij om medical taping. Bij medical taping wordt er kinesiotape op de huid aangebracht. Deze tape stimuleert de huidsensoren, waardoor het neurogene stelsel in het lichaam geprikkeld wordt. Op die manier kan de allergie in toom gehouden worden.

Het is hierbij wel belangrijk om te vermelden dat deze behandeling geen medische achtergrond heeft. Het bewijs voor deze behandeling is dus ook niet evident. Toch zweren er vele hooikoorts patiënten bij deze behandeling. Het kan dus absoluut lonend zijn om eens uit te proberen.

Handige tips

Om dit artikel waardig af te sluiten, hebben we nog 11 handige tips op een rijtje gezet. Neem deze tips goed door een pas deze toe op de momenten dat je last hebt van hooikoorts:

 1. Houd de online pollenmelders in de gaten. Deze kunnen goed inschatten op welke locatie en in welke hoeveelheid de pollen aanwezig zijn.
 2. Vermijd de allergenen zoveel mogelijk.
 3. Draag en zonnebril en smeer vaseline rondom je neus.
 4. Houd je ramen zoveel mogelijk dicht en gebruik antipollenhoren.
 5. Zorg ervoor dat je slaapkamer pollenvrij is en was daarom ook je haar goed voor het slapen gaan.
 6. Gebruik een vochtig washandje om de jeuk aan je ogen te bestrijden.
 7. Vermijd prikkelende stoffen zoals rook, huisstof en verflucht. Ook haarlak, uitlaatgassen, chloor en ammoniak moeten vermeden worden.
 8. Vier je vakantie aan zee of in de bergen. Daar is de pollendichtheid het laagst.
 9. Doe dagelijks een theelepel honing in je thee.
 10. Ga lekker sporten; dit is goed voor je gehele lichaam en werkt goed tegen de hooikoorts. Ga wel sporten op de momenten dat er zo min mogelijk pollen in de lucht hangen: ’s ochtends vroeg of na een regenbui.
 11. Gebruik medicijnen of bovengenoemde behandelingen.