Op onze website kan je veel informatie vinden over allerlei allergieën. Dit omvat bijvoorbeeld voedselallergieën, waaronder de pinda allergie en de notenallergie. Maar, ook andere veelvoorkomende allergieën zijn op onze website terug te vinden.
In dit artikel zoomen we nader in op de huisstofmijtallergie. De naam van deze allergie is tot stand gekomen door de huisstofmijt. Dit is een zeer klein wit beestje, welke tot de familie van de spin behoort. De afmetingen van dit beestje bij slechts 0,1 tot 0,6 mm. Dit heeft tot gevolg dat we deze beestjes met het blote oog niet kunnen zien. Toch zijn er in Nederland behoorlijk veel mensen allergisch voor deze beestjes, met vervelende gevolgen tot dien.
Hieronder behandelen we onder andere de volgende onderwerpen:
- Wat is huisstofmijtallergie?
- Wat zijn de symptomen van huisstofmijtallergie?
- Behandelingen
- Handige tips
Wat is huisstofmijtallergie?
In de inleiding van dit artikel gaven we al aan dat deze allergie betrekking heeft op de kleine huisstofmijt. Deze kleine beestjes zijn van zichzelf onschadelijk, maar men kan allergisch zijn voor de uitwerpselen van de huisstofmijt. Als je allergisch voor huisstofmijt bent, kan je lichaam heftig reageren op de uitwerpselen van deze beestjes.
De huisstofmijt voelt zich perfect thuis op donkere en vochtige plaatsen. Daarbij wensen de beestjes een temperatuur van zo’n 25 graden. Dit zijn in een huis veelal plekken zoals matrassen, kussens en dekbedden. Maar, de huisstofmijten kunnen zich ook nestelen in bijvoorbeeld tapijt, speelgoed of kleding.
Overigens is het niet zo dat een huisstofmijt alleen in je huis aanwezig is. Nee, ook in openbare ruimtes zoals een restaurant, een café, een theater en een bioscoop zijn de beestjes aanwezig.
Wat zijn de symptomen van huisstofmijtallergie?
Als je allergisch voor huisstofmijt bent, ben je in de basis niet allergisch voor het beestje. Nee, de klachten worden met name veroorzaakt door de uitwerpselen van de huisstofmijten. Deze klachten kunnen behoorlijk heftig zijn.
De symptomen van een huisstofmijtallergie uiten zich voornamelijk in de neus, de ogen en de longen. Herken je meerdere van de onderstaande symptomen? Wellicht ben je dan ook slachtoffer geworden van de huisstofmijtallergie:
- Tranende ogen
- Jeuk in en rondom de ogen
- Vermoeid gevoel
- Last van hoofdpijn
- Eczeem en rode plekken op het lichaam
- Benauwdheid
- Verstopte neus
- Loopneus
- Moeite met ademhalen
- Piepen tijdens ademhaling
- Veel hoesten tijdens het ademhalen
- Veel last van niesbuien
Als je deze symptomen zo leest, kan het inderdaad lijken op een verkoudheid. Maar, deze symptomen komen niet in alle situaties voor. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je je matras uitklopt of je kussens even opschudt. Op dat moment kunnen de huisstofmijten en hun uitwerpselen in contact komen met jou; met de bovenstaande gevolgen van dien.
Overigens leven de huisstofmijten het hele jaar door in je huis, maar met name in de herfst en in de winter hebben patiënten er veel last van. Dit komt doordat de temperaturen buiten dalen. Het gevolg? De temperaturen in het huis stijgen, doordat de kachel veelvuldig aangezet wordt en de kamers minder geventileerd of doorgelucht worden. Hierdoor hebben de huisstofmijten een perfect plekje gevonden in een huis.
Als je last van huisstofmijtallergie hebt, zullen bovenstaande symptomen met name ’s nachts en ’s ochtends voorkomen. Dit komt doordat de huisstofmijten zich in het matras nestelen. Als je dan ’s nachts in je slaap beweegt, komen de uitwerpselen van de beestjes in de lucht terecht. Als je die inademt, worden de allergische reacties veroorzaakt. Als je dan op staat, kan je direct last hebben van de niesbuien, last van je ogen, moeite met ademhaling en de overige symptomen.
Behandelingen
Het lastige aspect van een huisstofmijt is dat je deze beestjes simpelweg nooit kan vermijden. De beestjes zijn in dusdanig grote getale, waardoor je er altijd last van blijft hebben. Bovendien zijn de beestjes met het blote oog nagenoeg niet zichtbaar; ook dat maakt het er niet makkelijker op.
Het is echter wel mogelijk om de bron van het probleem aan te pakken. Dit heeft de term ‘saneren’ gekregen. Hierbij ga je trachten om de allergenen te vermijden. Het doel hiervan is om de klachten te verminderen en uiteindelijk te minimaliseren. We hebben hiervoor aan het einde van dit artikel enkele handige tips geplaatst.
Je kan er echter ook voor kiezen om medicatie te gebruiken. Daarvoor zijn de volgende medicijnen geschikt:
- Antihistaminica: dit tablet bevat stoffen waarmee de werking van histamine verminderd wordt. Histamine is de stof die de allergische reactie veroorzaakt. Door het slikken van de tabletten kan je dus de allergie verminderen.
- Corticosteroïden: deze neusspray kan je gebruiken om de jeuk tegen te gaan. Hiermee kunnen eveneens de niesbuien in toom gehouden worden. In feite wordt het afweersysteem onderdrukt door dit medicijn.
Een huisarts kan er echter ook nog voor kiezen om een allergie-immunotherapie op te starten. Deze therapie pakt de onderliggende oorzaken van de allergie aan. Het stofje waar je allergisch voor bent, wordt bij deze allergie in je lichaam toegediend. Het immuunsysteem zal op den duur minder gevoelig worden voor de allergische stof. Op die manier kan de allergische reactie verminderd wordt. Deze therapie zal plaats vinden in het ziekenhuis of bij je huisarts.
Handige tips
Hieronder kan je enkele handige tips vinden met betrekking tot saneren. Saneren is een mooie term voor het vermijden van allergenen. Als je de allergenen zoveel mogelijk vermijdt, kan je de klachten in toom houden:
- Zorg voor voldoende ventilatie in je huis. Dit kan je bewerkstelligen door regelmatig je ramen en ventilatieroosters open te doen. Op deze manier kan de luchtvochtigheid in het huis verlaagd worden.
- Laat de was buiten of in de wasdroger opdrogen. Als je de natte was binnen ophangt, kunnen de huisstofmijten zich in de kleding gaan nestelen.
- Kies zoveel mogelijk voor glad materiaal, in plaats van tapijt of vloerkleden. In tapijt en vloerkleden kunnen de huisstofmijten zich ook perfect nestelen.
- Kies voor allergeendichte matras- en kussenhoezen. Eventueel kan je ook kiezen voor een bed met een luchtdoorlatende bodem en/of matras.
- Haal regelmatig de stofzuiger door het huis. Een stofzuiger met een HEPA-filter is aan te raden; dit filter zorgt ervoor dat de kleinste stofdeeltjes ook gezuiverd worden.
- Neem gladde oppervlakten in het huis regelmatig af met een zeer vochtige doek. Huisstofmijten kunnen op deze manier uitgeroeid worden van bijvoorbeeld een gladde vloer.
- Zorg ervoor dat je je beddengoed met grote regelmaat wast. Doe dit op zestig graden, zodat het écht goed gereinigd wordt.
- Mag je bepaalde kussens of knuffels niet wassen? Leg deze dan een aantal uur in de vriezer – dat is absoluut geen pretje voor huisstofmijten.
Huisstofmijtallergie is absoluut een zeer vervelende allergie. Het lastige van deze allergie is dat je de beestjes ongelooflijk lastig kan vermijden. Bovendien zijn de beestjes met het blote oog nagenoeg niet zichtbaar, waardoor je ze ook niet al te snel opmerkt.
Met bovenstaande tips kan je er in ieder geval voor zorgen dat je de klachten kan minimaliseren. De klachten bij een huisstofmijtallergie uiten zich overigens met name ’s nachts en ’s ochtends. Het ‘voordeel’ van deze allergie is dat je er overdag over het algemeen niet al te veel last van zal hebben, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een pollenallergie.