Lekker eten en toch afvallen?

Een lekkere maaltijd en een dieet is niet echt een combinatie die samen gaat volgens veel mensen. Daarom ook moeilijk vol te houden en valt men terug in oude eetgewoonten.

Er zijn veel voedingsmiddelen en ingrediënten die veel vergeten worden, maar die wel erg lekker en gezond zijn. Eten kan op een gezonde manier smaak krijgen of zoeter gemaakt worden door ingrediënten te gebruiken die natuurlijk zijn. Daardoor zul je toch afvallen en je kunt nog steeds genieten van lekkere maaltijd en tussendoortjes.

Stevia

Een zeer goede vervanger voor suiker, dit komt omdat Stevia 100% natuurlijk is. Afkomstig van een plant uit Paraguay en staat ook bekend als honingkruid. De zoetstof is afkomstig uit de bladeren van de plant.

Voor zover men weet is Stevia de zoetste stof ter wereld, 300 tot 400 keer zoeter dan suiker. Ook zijn er praktisch geen nadelen aan het gebruik wat wel vaak bij kruiden het geval is. Het bevat ook bijna geen calorieën, wat niet betekent dat het gezond is om de hele dag te gebruiken.

Kruiden

Met het gebruik van de juiste kruiden kun je eten goed op smaak brengen.

Kaneel is erg lekker om te gebruiken in havermoutpap. De pap smaakt lekkerder en je valt ook nog eens af. Uit onderzoek is gebleken dat kaneel gunstig is voor je bloedsuikerspiegel, waardoor je minder snel naar iets zoets zult grijpen. Ook wordt er minder insuline aangemaakt waardoor er minder snel vet wordt opgeslagen.

Een ander erg gezonde kruid is Basilicum. Hiermee kan je heerlijke salades maken of vlees op smaak maken. Rode peper is ook geschikt, je metabolisme wordt verhoogd waardoor je meer vet zult verbranden.

Olijfolie

Vaak gebruikt men zonnebloemolie of boter bij het bakken of frituren van vlees of vis. Het is beter dit te vervangen voor olijfolie, in olijfolie zitten gezonde vetten die er voor zorgen dat slechte vetten sneller worden opgeruimd.

Knoflook

Het lekkerste is knoflook door een saus gebakken of samen gebakken met vis / vlees. Je adem gaat er niet lekker van ruiken maar is een belangrijk ingrediënt voor je maaltijden. Knoflook bevat enorm veel vitamines. Knoflook bevat ook allicine een stofje wat helpt om je metabolisme te verhogen.

Romaanse sla

Er zijn vele soorten sla verkrijgbaar, Romaanse sla is een van de gezondste. Niet alleen de smaak is lekkerder maar ook nog beter voor de gezondheid. Daarbij heeft het lichaam meer energie nodig om de calorieën van sla te verbranden dan het oplevert. Spinazie is een goede vervanger voor sla.

Pesto

In pesto zitten erg veel gezonde ingrediënten en het smaakt heerlijk. Met pesto maak je vele gerechten op smaak zoals vlees, vis, rijst of groente. Tijd voor een gezonde smaak bij je maaltijd in plaats van aanmaaksausjes uit een zakje die vaak ongezonde toevoegingen bevatten.

Spelt

Producten met spelt worden steeds populairder. Bij veel bakkers en supermarkten is het al te koop. Spelt is een oeroud graan en niet genetisch gemodificeerd zoals bij tarwe wel het geval is. Spelt bevat maar liefst 10 tot 25% meer eiwit dan tarwe en is daardoor een van de meest eiwitrijke graansoort. Door het hoge eiwitgehalte ben je sneller verzadigd en eet je uiteindelijk minder. Het kan zijn dat je de helft minder boterhammen eet en daardoor minder calorieën binnen krijgt.

Zaden en pitten

Pijnboompitten, zonnebloempitten en hennepzaad zijn heerlijke smaakmakers voor in de salade. Daarbij zijn ze ook nog eens erg gezond en helpen ze je met afvallen. Zaden en pitten zijn goed tegen de honger vanwege de gezonde enkelvoudige vetten die erin zitten.

Citroen

Citroen heeft een reinigde werking voor je lichaam en verhoogd je metabolisme. Voor veel dingen kun je citroen gebruiken. Ben je het zat de hele dag water te drinken doe er dan een schijfje citroen in. Ook voor vlees en vis een frissere smaak te geven kun je citroen gebruiken.

Vlees en vis grillen

Grill je vlees of vis vaker dan bakken of frituren. Tijdens het grillen kan het vet er makkelijker afdruipen en krijg je dit niet in je lichaam. Bij het grillen heb je ook geen vetstof nodig, daardoor is je vlees of vis minder vet.

Bereid je eten zelf

Stel zelf je eten samen, gebruik verse ingrediënten en probeer veel dingen uit. Zo blijft het leuk om te koken en heb je elke keer weer een nieuw en misschien wel lekkerder recept. Afvallen op een leuke en lekkere manier die je heel lang volhoudt.