Gezond dieet

Wat kenmerkt een gezond dieet, welke ingrediënten heb je nodig om een gezond dieet vol te houden. Eet je echt iedere dag alleen maar konijnenvoer of is het ook lekker? Gezond eten betekent niet alleen weinig eten en zoveel mogelijk afvallen om daarna weer in je oude patroon te vervallen. Onze diëten zijn lekker, makkelijk vol te houden en geschikt om altijd te eten.

Het DASH dieet.

Het DASH dieet is ontwikkeld in de Verenigde Staten op basis van twee studies die gedaan zijn. Oorspronkelijk was het DASH dieet bedoeld om hoge bloeddruk tegen te gaan ( hypertensie ) alsook hart en vaatziekten. Het voedingspatroon heeft bewezen dat het een positief effect heeft op een hoge bloeddruk, verder een gunstige invloed op het cholesterol gehalte en diabetes. Wil je gezond op gewicht blijven dan is het HASH dieet ook geschikt.

Het HASH dieet bevat:

groente en fruit
volkoren graanproducten
magere melkproducten
mager vis, vlees en gevogelte
noten, zaden en peulvruchten

Het HASH dieet beperkt:

Toegevoegde vetstoffen
gesuikerde voeding en dranken
rood vlees

De voeding bevat zeer weinig natrium, rijk aan calcium, magnesium, kalium en voedingsvezels. Dat verklaart het gezonde effect op je bloeddruk. Het DASH dieet is geen tijdelijk of mode dieet maar wetenschappelijk bewezen dieet voor gezonde voeding.

Het mediterraan dieet.

Dit dieet is afkomstig uit landen als Spanje, Italië, Frankrijk en Griekenland waar ze traditionele voedingspatronen gebruiken. Het voedingspatroon verschilt wel per regio maar de ingrediënten die worden gebruikt zijn wel gelijk. Gebruik van alcohol is nihil. Grotendeels worden gebruikt:

groenten
fruit
noten en peulvruchten
volle granen
magere zuivelproducten
olijfolie
gevogelte en vis

Richtlijnen van het mediterraan voedingspatroon.

Baseer je maaltijden op zetmeelrijke koolhydraten zoals brood, pasta, rijst en aardappelen. Gebruik volkoren varianten en eet de aardappel met schil.

Eet dagelijks minimaal 5 porties groenten of fruit.

Kies magere varianten zoals mager vlees ( gevogelte ) vis ( zalm of tonijn ), eieren en peulvruchten.

Zet melk en zuivelproducten ( kaas of yoghurt ) op het menu.

Beperk zo veel mogelijk het gebruik van vet en suiker.

Effecten van het mediterraan dieet.

Het mediterraan dieet bevordert je gezondheid. Je loopt minder kans op een hartinfarct of hartfalen. Het beschermt je preventief tegen hart en vaatziekten ( hoge bloeddruk en cholesterol ). Het voedingspatroon wordt in verband gebracht met tal van andere gezondheidsvoordelen. Een hogere levensverwachting, beter geheugen, verlaagd risico op borstkanker en verbetering van insulinegevoeligheid.

Scandinavisch dieet.

Wat houdt het Scandinavisch dieet nu eigenlijk in? Veel inwoners van Noorwegen, Zweden en Denemarken eten vooral plantaardige producten, die de zee en het platteland hen geven. Zeer gezond en duurzame voeding met veel culinaire opties.

Er zijn drie punten waarop het Scandinavische dieet op rust:

Lokale productie: minder transportkosten van producent naar consument.

Biologische makelij: oog voor de natuur en biodiversiteit, gebruik van voedingsmiddelen van het platteland.

Beperkte verspilling: zo weinig mogelijk overschotten.

Broodnodige bouwstoffen.

Een lichaam kan niet zonder eiwitten. Dit zijn de bouwstenen waarmee ons lichaam groeit. Bloedcellen, enzymen en hormonen worden aangemaakt. Vezels worden hersteld door eiwitten. Als je vlees gedeeltelijk vervangt door planaardige voeding krijg je minder verzadigde vetzuren binnen en meer onverzadigde vetzuren, voedingsvezels en mineralen. Bovendien bevat het minder calorieën.

Gezondheidseffecten.

Onderzoek heeft aangetoond dat het Scandinavische dieet gunstige invloed heeft bij mensen met een te hoog cholesterolgehalte. Het vetgehalte in het bloed en hun bloeddruk dalen. Mogelijk kan het dieet ook een rol spelen ter voorkoming van obesitas, hart en vaatziekten.

Vegetarisch dieet.

Steeds meer mensen eten vegetarisch om verschillende redenen. Om te vermageren of uit oog voor het milieu. Wil je gezond vegetarisch eten vervang dan vlees en vis door plantaardige producten ( noten, peulvruchten en sojagebaseerde producten ). Combineer ze onderling of met melkproducten of eieren. Eet ook genoeg ijzerrijke producten zoals volle granen en donkere bladgroenten.

Vervangproducten bij een vegetarisch dieet:

Peulvruchten zoals split en kikkererwten, bruine, rode en witte bonen. Peulvruchten worden vaak verward met groenten, maar ze kunnen vlees vervangen als je ze combineert met een andere eiwitbron zoals eieren. Snijbonen en prinsessenbonen zijn wel groenten.

Seitan is een vleesvanger op basis van tarwe eiwitten. Het is caloriearm bevat weinig vet en geen cholesterol.

Tofoe of tahoe zijn vervangproducten op basis van sojabonen. Deze zijn rijk aan calcium, vitamines en ijzer.

Paddenstoelen bevatten weinig ijzer. Zorg ervoor dat je altijd voldoende verse groente op het menu hebt staan als je die eet, tevens bevatten ze weinig eiwitten en geen vitamine B12. Wissel voldoende af met andere vervangproducten.

Groenteburgers zijn geen vleesvervangers.

Koop je groenteburgers of andere vleesvervangers? De voedingswaarde van die producten is over het algemeen minder goed dan die van andere vleesvervangers. Doordat ze veel gepaneerd zijn nemen ze ook meer vet op tijdens het bakken. Ze vervangen dus noch vlees nog groenten.