Afvallen zonder sporten

Niet iedereen houd ervan te sporten. Na een dag hard werken is de zin er niet om nog naar de sportschool te gaan. Of je hebt last van een langdurige blessure waardoor je niet kunt sporten. Is het mogelijk om zonder sporten af te vallen? We geven je een aantal tips om toch af te vallen zonder te sporten. Men zegt dat slechts 20% van het afvallen is door het sporten. De overige 80% komt door gezond voedsel.

Drink meer water

Je herkent het wel, een signaal van je lichaam dat je trek begint te krijgen. Maar is dit wel trek? Goed om een glas water te nemen want het kan ook een signaal zijn dat je te weinig drinkt. Voor de calorieën hoef je het niet te laten want water bevat geen calorieën dus ook geen vet. Tevens helpt het je stoelgang te verbeteren.

Laat frisdrank staan

Frisdrank is lekker verfrissend maar het zit vol met suiker. Niet eens de goede suikers maar fructose glucosestroop. Deze stof wordt in je lichaam opgeslagen als vet. Drink dranken die minder suiker bevatten, je lichaam komt dan eerder toe aan vetverbranding in ruststand.

Vers vruchtensap

Het oogt gezond “verse” vruchtensap uit een pak in de supermarkt. Let op de ingrediënten en suikers die erin zitten. Beter is het om een glas water te drinken.

Je kunt natuurlijk ook sinaasappels uitpersen om vers vruchtensap te maken of een andere vrucht gebruiken. Hier is het ook raadzaam te letten op de suikers die in de vruchten zitten, drink niet meer dan 3 glazen vruchtensap per dag.

Groene thee

Groene thee is een goede drank om je te helpen met afvallen. De stofwisseling word versneld waardoor je lichaam alle verse suikers sneller verbrandt. Thais onderzoek heeft uitgewezen dat je tenminste drie koppen groene thee per dag moet drinken om af te vallen. Drink niet meer dan 5 koppen anders vergroot je de kans op nierstenen.

Drink geen alcohol

Alcohol is de grote boosdoener bij aankomen. Dit komt omdat alcohol bestaat uit vet en acetaat. Men zegt niet voor niks een ” bierbuikje “, bier is zeker niet aan te raden als je wilt afvallen. Zodra dit in je systeem komt wordt het vet opgeslagen en het azijnzuur verbrand, ook bij wijn gebeurd dit. Wil je toch een glaasje drinken beperk het dan tot maximaal 2 glazen, niet iedere dag maar kies 1 dag in het weekend bijvoorbeeld.

Afvallen door anders te eten

Geen of weinig brood

Wil je minder koolhydraten die worden omgezet in suiker of vet binnenkrijgen dan is weinig of geen brood eten een goede oplossing. Vervang het brood door eiwitten, hierdoor krijg je minder suiker binnen. Eiwitten worden door je lichaam gebruikt als verbrandingsstof en zijn nodig voor de opbouw van cellen.

Let op gluten

Beter voor je lichaam om zo weinig mogelijk gluten tot je te nemen. Het zijn voedingsstoffen die nog meer een paar duizend jaar in ons systeem zitten. Het lichaam heeft moeite en vind het lastig deze te verwerken. Uit onderzoek blijkt dat 5 tot 10% van de mensen een vorm van gluten intolerantie heeft.

Door gluten te vermijden val je ook af, omdat gluten vaak in bewerkte voedingsstoffen zitten. Vaak zitten in bewerkte voedingsstoffen veel calorieën. Bijvoorbeeld kant en klare maaltijden, dressings voor salades en sauzen.

Eet minder vlees

Als je iedere dag vlees eet is het verstandig dit een beetje aan te passen. Probeer om de dag vlees te eten of misschien zelfs een vegetarisch dieet. Vlees heeft vet en redelijk veel calorieën waardoor je aankomt. Vaak wordt vlees gezien als herstelmiddel voor je spieren, dit geldt uiteraard als je sport. Sport je niet dan is het beter te minderen met vlees.

Geen zuivel

Geen zuivel hoor ik denken, maar dat is toch gezond? Zuivelproducten heb je nodig als je in de groei bent. Daarna kun je het af met een glas melk per dag. Als je gek bent op kaas en je eet dat iedere dag weet je gelijk waar je overgewicht vandaan komt. Kaas bevat veel calorieën waardoor je aankomt. Beperk dus het gebruik van zuivel.

Minder pasta

Pasta bevat ook veel koolhydraten die je zonder sport eigenlijk niet nodig hebt. Doe je aan intensief sporten zoals 50km fietsen of een uur hardlopen dan heb je deze koolhydraten wel nodig. Bekijk even hoe actief je bent en beslis dan of je pasta wel nodig hebt.

Wortel snack

Heb je ’s avonds trek in chips of een zoutje? Neem daarvoor in de plaats komkommer of wortel. Je hebt toch iets te eten terwijl je veel minder calorieën binnen krijgt. Klein beetje aromat erover en je hebt een heerlijke snack voor de avond.

Eet meer vezels

Soms is het mogelijk om snel gewicht te verliezen door vezels te eten. Door obstipatie zit er veel gewicht in je darmen. Door water te drinken en veel vezels te eten wordt je stoelgang verbeterd. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die alleen meer vezels aten en verder een normaal eetpatroon hadden net zo gewicht verloren als iemand die een dieet gebruikt met weinig vet en koolhydraten. Vezels geven je sneller een vol gevoel zonder veel calorieën. Vezels zitten veel in groente en fruit.

IJsland yoghurt

Geen Griekse yoghurt maar IJsland yoghurt. IJsland yoghurt is populair omdat het een hoge verhouding van eiwitten heeft. Griekse yoghurt bevat 10% vet, IJsland yoghurt heeft 2 keer zoveel eiwitten en 0,2% vet. De eiwitten zorgen voor een vol gevoel waardoor je minder snel honger hebt. Perfect als ontbijt in plaats van brood.

Meer vis eten

Als vervanger voor vlees kun je meer vis gaan eten. Over het algemeen wordt er in Nederland te weinig vis gegeten. Vis is heel gezond, het bevat vitamine D en omega 3 vetzuren. Vitamine D en omega 3 vetzuren zijn goed voor je botten. Vis heeft maar de helft aan calorieën dan vlees. Alleen makreel heeft het zelfde aantal calorieën.

Smoothie snack

Een chocolade snack is verleden tijd als je wilt afvallen zonder sporten. Gelukkig zijn er andere alternatieven die erg lekker zijn, bijvoorbeeld een smoothie. Minder suiker en minder vet, je krijgt er juist waardevolle voedingsstoffen voor terug. Omdat smoothies vaak fruit bevatten is het niet verstandig er meer dan 3 per dag te nemen.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.