Afslanken

Uit recent onderzoeken is gebleken dat ruim 47% van de Nederlandse bevolking overgewicht heeft. Overgewicht kan meerdere oorzaken hebben. Bovendien komt overgewicht in elke leeftijdscategorie voor; bij zowel jongeren als bij ouderen dus.

Door het schrikbarend hoge percentage is het overgewicht een probleem voor de Nederlandse volksgezondheid. Overgewicht kan namelijk meerdere gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Het is daarom voor een ieder van belang om overgewicht tegen te gaan. Maar, helaas is dat niet zo makkelijk. In dit artikel vertellen we jou meer over overgewicht, de gevolgen van overgewicht en datgene wat je kan doen om overgewicht tegen te gaan.

Wat is overgewicht?

Men spreekt van overgewicht als er simpelweg te veel vet in het lichaam aanwezig is. Dit vet zorgt voor een hoog gewicht en daar komt de benaming overgewicht dan ook vandaan. Een mens heeft een bepaald vetpercentage. Als dit vetpercentage binnen de gangbare kaders valt, is een mens wat betreft het gewicht gezond. Als dit vetpercentage boven de gangbare kaders uitkomt, is er sprake van overgewicht.

We gaven hierboven al aan dat overgewicht gevaarlijk is voor de gezondheid van mensen. Het is dan ook zaak om snel gewicht te verliezen. Dit wordt ook wel eens afslanken genoemd. Maar, hoe werkt dat afslanken nou precies? Voordat we naar het afslanken gaan kijken, willen we eerst de oorzaken van overgewicht weergeven.

Oorzaken overgewicht

Overgewicht kan meerdere (uiteenlopende) oorzaken hebben. Deze oorzaken kunnen een medische aard hebben, in de vorm van een ziekte. Maar, overgewicht kan ook komen door een combinatie van te veel eten en te weinig bewegen. Daarbij spreken we dan wel over ongezond eten; veel vetten bijvoorbeeld.

De volgende oorzaken kunnen een rol spelen bij het ontstaan van overgewicht:

 • Te weinig dagelijkse beweging;
 • Een ongezond voedingspatroon
 • Stress
 • Te veel alcoholische versnaperingen nuttigen
 • Stoppen met roken
 • Te traag werkende schildklier
 • Suikerziekte
 • Te weinig slaap
 • Darmziekte

Zoals je kan zien, zijn de oorzaken vrij uiteenlopend. Sommige oorzaken vinden hun aard in de medische wereld. Onder andere een te traag werkende schildklier, een darmziekte en suikerziekte kunnen voor overgewicht zorgen.

Maar, daarnaast zijn er ook vele andere factoren, waar je wél invloed op hebt, oorzaak van overgewicht. Daaronder valt onder andere het tekort aan beweging, het ongezonde voedingspatroon en een ongezonde leefstijl in de vorm van roken en/of alcohol.

Recent onderzoek heeft ook aangetoond dat er meerdere risicofactoren zijn. Deze risicofactoren brengen een grotere kans op overgewicht met zich mee. Onder andere de volgende factoren brengen een hoger risico op overgewicht met zich mee:

 • Als je van Turkse of Marokkaanse afkomst bent
 • Als je psychische klachten hebt
 • Als je ouders ook last van overgewicht hadden
 • Als je vroeger seksueel of lichamelijk mishandeld bent
 • Als je na de zwangerschap geen borstvoeding hebt gegeven
 • Als je recent gestopt met roken bent
 • Als je vroeger als kind al overgewicht had
 • Als je er erfelijke aanleg voor hebt
 • Als je bepaalde medicatie inneemt

Het moge duidelijk zijn dat deze risicofactoren ook uiteenlopend zijn. Het is hoe dan ook aan te raden om gezond te leven, maar dan alsnog loop je de kans om overgewicht te hebben/te krijgen.

Wat te doen tegen overgewicht?

De cijfers zijn behoorlijk schrikbarend; ruim 47% van de Nederlandse bevolking heeft last van overgewicht. Dit zijn cijfers die ook bij de overheid in Nederland hard aangekomen zijn. Overgewicht is namelijk een veel voorkomende oorzaak van ziekten en sterfgevallen. De Nederlandse overheid, en wij allen, zijn dus gebaat bij het tegengaan van overgewicht. Maar, hoe kan je dat nou doen? Wat zijn effectieve manieren van afslanken?

Wij hebben de beste manieren op een rij gezet om het overgewicht tegen te gaan. Let wel op: hierbij zijn discipline, geduld en doorzettingsvermogen absoluut noodzakelijk. Zonder deze eigenschappen wordt het een lastig verhaal. Het is daarom ook aan te raden om je naasten op de hoogte te stellen. Zij kunnen je motiveren, stimuleren en rekening met je houden. Hieronder kan je vele handige tips vinden om af te slanken.

Risico’s van overgewicht

Het mag duidelijk zijn dat overgewicht behoorlijke risico’s met zich mee brengt. Maar, weet jij welke risico’s dit zoal kunnen zijn? Wij hebben de risico’s voor jou overzichtelijk op een rijtje gezet:

 • Diabetes
 • Metabool syndroom
 • Galstenen
 • Gewrichtsslijtage en/of ontstekingen
 • Problemen met ademhalen
 • Psychische problemen
 • Vruchtbaarheidsprobleem
 • Menstruatiestoornissen
 • Verscheidene vormen van kanker
 • Hoge bloeddruk
 • Hart- en vaatziekten

Deze risico’s zijn hopelijk voor jou het sein om snel iets aan je overgewicht te doen. Hoe je dat het beste kan doen? Lees de onderstaande afslanktips door.

Afslanktips

Breng discipline en geduld op

We gaven het eerder in dit artikel al aan; discipline en geduld zijn sleutelwoorden bij het verliezen van overgewicht.

Het verliezen van gewicht is niet een proces van enkele weken. Nee, dit is een langdurig proces waarbij meerdere aspecten een rol spelen. Breng daarom veel geduld op. Met onderstaande tips kan je het proces verbeteren. Maar, let wel op: resultaat kan enige tijd op zich laten wachten.

We hebben de tips onderverdeeld in 3 categorieën: voeding, algemeen en beweging.

Voeding

Voorkom het nuttigen van slechte koolhydraten

Veel geleerden en diëtisten zijn het er over eens: koolhydraten zijn slecht voor je gewicht. Het is dan ook aan te raden om zo min mogelijk koolhydraten te nuttigen. In onder andere witte rijst, wit brood, pasta, chips, maïs, frisdrank en fastfood zitten vele koolhydraten. Laat deze voedingsproducten dus aan de kant staan en nuttig koolhydraatarme producten.

Overigens wordt er onderscheid gemaakt tussen slechte koolhydraten en natuurlijke koolhydraten. Natuurlijke koolhydraten vind je onder andere in bruin brood, vliesrijst en groenten terug. Het is prima om deze koolhydraten in beperkte mate te nuttigen.

Voorkom het nuttigen van slechte vetten

Bij de vetten kunnen we ook onderscheid maken tussen gezonde vette en ongezonde vetten. De gezonde vetten worden aangeduid als onverzadigde vetten. Deze vetten vind je onder meer terug in vlees, vis, noten en eieren. Het nuttigen van deze voedingsproducten is dus prima.

Je moet echter goed op letten dat je niet al te veel verzadigde vetten nuttigt. Deze vetten vind je terug in:

 • Fastfood
 • Zoute snacks
 • Volle kaas
 • Gebak
 • Koekjes
 • Worst
 • Snoepjes

Laat deze voedingsproducten dus aan de kant staan en richt je vizier op voedingsproducten met onverzadigde vetten.

Innemen van supplementen

De afgelopen jaren hebben de supplementen een behoorlijke opmars gemaakt. Deze supplementen zijn steeds populairder geworden en worden door vele mensen genuttigd.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je voldoende omega 3, zink, magnesium, vitamine B en omega 6 binnen krijgt. Dit kan je simpel doen door de juiste supplementen te slikken. Hierbij kan je ook de hulp inschakelen van een diëtist, maar daarover lees je hieronder meer.

Houd bij wat je eet

Deze tip klinkt simpel, maar is uiterst effectief. Houd elke dag consequent bij wat je eet en hoeveel calorieën je per dag nuttigt. Op den duur zie je een patroon ontstaan; je ziet dan vanzelf ook direct wat de oorzaak van het overgewicht kan zijn. Vervolgens kan je dit op een efficiënte manier aanpakken, door de andere tips op deze pagina met veel discipline op te volgen.

Algemeen

Maak een goede planning

Het is van belang om dagelijks op vaste tijdstippen te eten. Op die manier gaat je lichaam wennen en op basis hiervan ontstaat er een patroon. Een gezond voedingspatroon wordt dan ook gekenmerkt door een x aantal maaltijden per dag op vaste tijdstippen.

Daarnaast is het aan te raden om doelen voor jezelf te stellen. Zet bijvoorbeeld voor jezelf op papier welk streefgewicht je op welke datum wilt behalen. Op die manier heb je een goede stok achter de deur. Bovendien werkt het behalen van deze doelen erg motiverend en stimulerend.

Roep een diëtist in

De afgelopen zijn de diëtisten als paddenstoelen uit de grond gekomen. Deze diëtisten hebben ingesprongen op de schrikbarende cijfers met betrekking tot het overgewicht. Door de jaren heen zijn er dan ook vele afslankmethodes op de markt gekomen.

Een diëtist is in staat om jouw lichaam te analyseren. De diëtist kijkt naar de oorzaken van je overgewicht en hoe zich dat uit in jouw lichaam. Op basis daarvan kan een diëtist een op-maat-gemaakt-dieet voorschrijven. Gedurende dit dieet zal de diëtist je begeleiden, het dieet finetunen en daar waar nodig je stimuleren en motiveren. Een diëtist is wat dat betreft een perfecte stok achter de deur: je blijft gemotiveerd om van je overgewicht af te komen.

Schakel je sociale omgeving in

Ben je voornemens om af te gaan vallen? In dat geval is het aan te raden om je naasten hiervan op de hoogte te stellen. Zij kunnen absoluut een sleutelrol spelen in dit proces. Zij kunnen je stimuleren en motiveren. Zij slepen je door moeilijke momenten heen. Zij kunnen rekening met je houden en eventueel zelfs mee doen met jouw afvalprogramma.

Het is dus aan te raden om duidelijk en open te communiceren naar je gezinsleden. Laat hen weten hoeveel je af wilt vallen en op welke manier je dat gaat doen. Samen met hen kan je dan ook onderweg behaalde doelen vieren.

Beweging

Zorg voor voldoende beweging

De geleerden zijn het er over eens: bij elk dieet hoort voldoende beweging. Voldoende beweging is ongelooflijk belangrijk voor je lichaam en je geest. Door de beweging worden de overtollige vetten in je lichaam verbrandt. Maar, dat is nog niet alles.

Nee, beweging zorgt ook voor hernieuwde energie in je lichaam. Deze energie kan je weer prima gebruiken gedurende je strijd tegen overgewicht.

Voor voldoende beweging kan je bijvoorbeeld een personal trainer inschakelen. Maar, je kan ook een trainingspartner vinden of een strak trainingsprogramma op laten stellen.

Bij de beweging komen de sleutelwoorden ‘discipline’ en ‘geduld’ ook weer om de hoek kijken. De beweging moet je namelijk consequent elke week krijgen; ga daar dan ook met volle overgave voor. Op den duur levert dit absoluut het gewenste resultaat op.

Let op: met alleen voldoende beweging ben je er nog niet. Voldoende beweging gaat hand in hand met een gezond voedingspatroon. Stel dit dus op elkaar af en ga voor het hoogst haalbare resultaat. Op den duur zal je dan je streefgewicht gaan behalen.

Afslank methodes

Anno 2019 bestaan er ongelooflijk veel afslank methodes. Net zoals diëtisten zijn de afslankmethodes als paddenstoelen uit de grond geschoten. Het is voor jou zaak om dé perfecte afslankmethode te vinden. Het is daarbij wel belangrijk om te beseffen dat niet elke afslankmethode werkt.

Vergelijk daarom de verschillende afslankmethodes met elkaar en kom uiteindelijk tot de juiste keuze. Ook hierbij kan het raadzaam zijn om een diëtist of voedingsdeskundige in te schakelen.

Bij de afslank methodes is het ook van belang om te beseffen dat een correcte methode uit meerdere elementen bestaat. Je kan alleen op je voeding gaan letten, maar dan is het resultaat niet perfect. Als je op je voeding let en voldoende beweegt, zal je al veel sneller het gewenste gewicht behalen.

Slotwoord

Al met al is het verliezen van overgewicht een langdurige strijd. Een strijd tegen het overgewicht, maar ook een strijd tegen jezelf. Je moet er veel voor opofferen en veel discipline opbrengen. Maar, jij kan dit. Op den duur ga je je hier vele malen beter door voelen. Wat wens je dan nog meer?

Als slotwoord willen we graag nog enkele handige en korte tips op een rijtje zetten. Houd deze tips elke dag in je achterhoofd en start de strijd tegen overgewicht. Schakel een diëtist in, schakel een voedingsdeskundige in, schakel je familie in en/of schakel een personal trainer in. Zij zijn de juiste (vak)mensen om jou te begeleiden gedurende je strijd tegen overgewicht.

 • Eet je eten langzaam op; hierdoor gaat de verzadiging van het eten in je lichaam veel efficiënter. Op den duur zal je hier ook minder door gaan eten.
 • Zorg dat je voldoende slaapt. Slaap is ongelooflijk belangrijk in de strijd tegen overgewicht. Ga dus op tijd naar bed elke avond.
 • Drink voldoende water en laat de frisdranken links liggen.
 • Laat alcoholische versnaperingen links liggen; alcohol kan één van de oorzaken van gewicht zijn.
 • Gebruik kleinere borden; je schept dan automatisch ook kleinere porties op.
 • Maak een boodschappenlijstje met gezonde producten en neem deze mee naar de supermarkt. Koop vervolgens alleen de producten die op het lijstje staan.
 • Zorg dagelijks voor minimaal een half uur beweging.